Saturday, August 30, 2008


Kelmarin dah berlalu....arini sabtu esok dh ahad....lusa puasa!! kaka....x citer pn korang tau, sb tu aku bukannya nk citer pasai arini, esok atau lusa... sb hari x brmakna jika xda pengisian dlm setiap waktu+saat yg bergerak.!! Yang aku nk citer kali ni pasal KEMBALI.... sesuatu yg datang semula setelah lama hilang..... pergi... atau mcm 12 bulan2 dlm setahun yg sentiasa berputar2 kembali!!! Ogos bakal kembali selepas September dan bulan2 berikutnya berlalu nti... itu bulan!!! kdg2 buleh jugak kembali semangat yg hilang atau kembali cari cinta atau jumpa kembali bahagia.... Bila bebicara tentang kembali tentunya kita berharap yg indah2 atau yg baik2 sj supaya kembali semula.. huhu..!! Kalu kembali pn x mungkin sama dh... Ogos akan kembali tp yg itu Ogos 2009... jgn harap la nk sama!!! Tp yg untungnya pasal kembali ni ialah kita buleh repair apa yg silap dan salah pada pengalaman lalu... bila kembali peluang yg sama samada tentang cinta yg dulu punah...semangat yg dulu hancusss....duka yg dulu parah...buat la sebaik mungkin andai kembali saat itu...!! mmg x mungkin sama tp buleh jd lebih baik!! Tetiba x tntu pasal, kisah kembali ni plak aku citer!! bukan apa... sj peringat sb kembali ni buleh jd kembali ke rahmatullah....
so....kembali fikirkn semula tentang kembali...huhu!! wat penin ja kann....:)) sj aku bg nmpk blog aku kembali update!!!supaya aku kembali merepek....kaka!!:))

Friday, August 29, 2008

"It's very well. Made in Taiwan."

huhu....logo sambutan hari keMERDEKAan ke 51, 50% tiru logo anugerah produk cemerlang yang diberikan oleh kementerian hal-ehwal ekonomi Taiwan. Rasanya bukan 50% lagi dh kalu camtu punya bentuk!!! sejibik...

'Artis itu mengakui "50 peratus" logo sambutan kemerdekaan itu diambil daripada lambang produk terbaik Taiwan.Lambang itu dirujuk sebagai bahan kajiannya sebelum menghasilkan logo 'Perpaduan Teras Kejayaan', katanya. Anuar (pencipta logo) menjelaskan, beliau memasukkan idea-ideanya sendiri untuk mencipta logo sambutan itu. '- sumber malaysiakini.com

huhu...kalu x diselongkar tntu dia kata 'harta itu ahmad albab yg punyaa...'
Sbnarnya mmg cantik logo sambutan ke 51 tuu...mmg kena ngan tema dan gaya!! tp sayang elemen2 dn kesenian dari hasil idea sndri xda bila trbongkar rekabentuk logo tu org len yg punyaa..!! welll...wellllll....u knoww :-" but that not the point... i'm just want to share the story about 'art' :D kalu dimelayukan --->seni...kakakaka:)) len org len maknanya seni bg dia.... sb seni berbagai2!! Smpaikn cara brjalan....makan...tido pn ada seninyaa....! Masing2 punya pendapat sndri menterjemah makna seni. Bg aku seni tu bagai cinta... x nmpak tp buleh dirasa serta luas nikmatnyaa...:D seni dan cinta mmg indah... cmna erk nk gmbarkan??? huhu...hanya yg mengalami sj mmpu mnggmbarkan. Seni yg dihasilkan oleh diri sndri pastinya besar ertinya... x suma org celik seni sb ada jugak yg buta tentang cinta!!! soalnya...apakah kita sedar dn bersedia mengalami dn mengakui yg seni dan cinta tu mcm penyakit... leh merebak trus merebak!! tp kalu kena ngan ubatnya...abis punah lalu tersentot seni atau cinta!! jd seni yg x sudah dn cinta hampa!!! Apapn tanggapan org pasal seni jgn perlekeh seni yg ada pada org lain... pupuk dn suntikkan la semangat supaya ia trus merebak dgn yakin!! Apabila logo punya makna tersendiri... seni itu indah... dan cinta jd asyik... harap2 kita x lupa yg ramadhan bakal tiba!!! Bulan yg brtujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat....
maka seperti biasa setiap kali ramadhan hampir dn bakal tiba, dah jd amalan dn tradisi dengan kenduri tahlil dn kesyukuran kt rumah aku.!! moga membawa rahmat dan rezeki yg melimpah-ruah.


MERDEKA dh 51 tahun ahad nii... :) entah apa yg kurang sambutan kali ni, aku x pasti...! macam kureng skt promosi dan sambutan orang menyambut kemerdekaan...keta2 pn jarang2 yg nmpak lekat jalur gemilang... Walaupn nmpk lesu sambutan kali ini, tp aku rasa semangat cintakan negara tetap ada dlm setiap rakyat Malaysia... Mungkin kena mengena dgn Pilihanraya Kecil Permatang Pauh baru2 ni... tumpuan org dan kerajaan sendiri mungkin lebih fokus ke sana...





...macamna cara pn kita menyambut kemerdekaan, yg pastinya kita kena faham erti sebenar MERDEKA!!! bukan sambut ikut dan jaaa.. ikut apa org buat... redah buta tuli... sori la kalu kali ni aku nmpk mcm-semacam skit tulisan2 dn citer aku.. tp jgn korang
cepat melatah coz aku bukan nk citer pasal Merdeka!!! yang aku nk citer kat sini pasal penat!! adehh... rasanya kali ni baru aku rasa erti penat gamaknyaa...letih toiii!! Aku cuba sembunyikan rasa penat+letih ngan wat bodo jaa... kdg2 menjadi gak sb lupa sebentar rasa tuu.. Aku cari jgk punca sb penyebab rasa camtu yg sememang aku tau puncanya... takut ada penyakit lain yg hinggap!! Aku bawa badan p 'menengok' kat doktor, sah x sakit apatah lg penyakit berjangkit...bersih!! Letih sb kurang tido...penat sb banyak pikir! :) Aku yg cari pasai so aku patut tanggung...x salahkan sapa2.. hehe:D
Bnyk dugaan bila x pandai nk handle penat kalu trlalu memaksa diri.. buleh buat org len penat sama..!! Pastu mula lah merebak simptom2 yg x elok mcm virus2 penyakit bertekak, marah atau bebal !! suma tu puncaa... bila kita pandang balik bab Merdeka tu td tntu leh masuk dlm kisah penat nii... sb bila hilang letih dan penat setelah selesai sesuatu keja..kita sebenarnya sudah merdeka sekejap sebelum dijajah semula dgn kisah dan keja lain yg belum selesai.... akhirnya penat dan letih x mungkin hilang dlm hidup kita, xyah la cari sb penat dan letih akan datang jumpa kita....Merdeka hnya pada sambutan sahajaa..

Wednesday, August 27, 2008

[ kemeriahan pilihanraya di kampung aku .....]
[pencemaran di kampung tumpah darah aku....]

[kejadian pecah cermin pintu coz petugas x dibayar...]
[aku x takut dlm negara sendri...]
Pilihanraya kecil P44 - Permatang Pauh berakhir semalam. Walaupn pilihanraya kecil tp besar maknanya buat penduduk Permatang Pauh....malah kalu pndang sudut yg lagi jauh ianya mungkin salah satu sejarah yg akan terpahat dlm negara kita. Cara bodo2 pikir laa...kalu aku SILAP buat pilihan xkn 31,195 org tolak aku sorang = 31,194 org yg undi tu pn SILAP sama....!!! X MUNGKIN!!! lgpn kebanyakan pengundi2 tu bukan calang2 manusia yg hidup dlm dunia niii... 31,194 otak tuuuu :) bukan 1 otak aku jaa.!! Bnyk kebodohan trjdi sepanjang kempen yg PEMERINTAH buat...hanya mengundang kemarahan rakyat!! Ini mungkin pendapat dr pemikiran aku yg paling rendah... "guna api untuk memadamkan api"!! Aku bukan pengundi yg ikut org dan di-suruh org untuk tntukan apa yg patut aku pangkah!!! Segala kejadian di Pmtg Pauh baru2 ni mmg telah membuka lagi mata aku dan merasakan pilihan aku adalah tepat sbnya aku lihat dan alami sendri suma tuuu!!!
Suma tu pasal pilihanraya...tp bukan pasal pilihanraya yg nk aku citer kan!!! Aku nk citer pasal antibodi badan!! aku mmg lemah dan alah pada habuk dan cuaca sejuk... mesti bersin dn berair hidung!! sensitip toi.. :( mcm2 cara dh aku pakai dn cari penawarnyaa, tp dok mcm tu jgk... dh bertahun aku tanggung! Pelbagai pakar dh aku jumpa tp masih xda penawar jugak, abih apa lagiii... Aku x pasti apa yg x kena ngan badan aku! kdg2 keadaan aku mengganggu aktiviti2 aku....harap sakit aku tu akan hilang lenyap 1ari nanti..! Apapn bulan Ogos dh hmpir sampai kepenghujung...bila 51 tahun dh MERDEKA!! tp masih ada org yg masih kolot pemikiran pasal politik.... dan aku masih kurang antibodi utk lawan sakit aku tuuu...!! Aku harap satu ari aku akan jumpa ubat yg kuat bagi meredakan keresahan badan aku yg kadang2 mcm Pilihanraya dah...dn kdg2 berkobar2 semangat mcm menyambut negara yg baru hendak MERDEKA!!
Awai pepagi ngan cuaca redup nk ujan aku merentasi jambatan ke raptai perarakan kawad Merdeka kt Queenbays...tetiba tayar motor aku pancit!! hehe...

[....pecah tayar pecah gelas, kena rm12!!!hehe ]

akhirnya hujan turun mengiringi kontigen2 yg berarak melewati bangunan pasaraya yg trsergam indah di tepi laut....pulau jerejak mula kabur dari lensa mata aku! tetiba sebaik selesai sj suma kontigen melengkapi agenda pagi ni...hujan pn reda...langit trus membiru!!! mmg mendadak perubahan cuaca pagi ni. Aku mula risau samada antibodi badan aku mampu brtahan atau x...sb aku ada misi yg perlu aku selesaikan !!! Lg sekali otak aku akan diuji petang nii...:)

So antara Pilihanraya...keMERDEKAan negara...antibodi badan aku dan tayar aku yg pancit sebenarnya kita punya HAK untuk tentukan apa jua dgn pendirian masing2...samada nk undi siapa, nk makan ubat atau x!!! atau siapa yg patut tukar tayar motor aku yg pancit!!!

Friday, August 22, 2008

...seminggu yg penat memenatkan..aku penoh ngan aktiviti2 keja, x keja dan KMK.!! Adehh...mmg letih tp bila segalanya berakhir baru terasa betapa seronok dan hilang segala lelah yg cari aku sejak2 2-3 bulan ni bila aku jumpa puncanya.


isnin - 18hb ogos 2008:D






pepagi masih sempat wat latihan bila ada rombakan sedikit pada skrip yg geng2 aku nk persembahkan esok kat ONE WORLD...hehe.




1-00 ptg - Akhirnya latihan selesai dan aku mula bergerak ke KL. Dlm otw tu sempat jugk aku on9, chatting2 dlm van. Dah ada broadband ...wilayah celcom bukan ker luassss:-" kaka..setiap masa dimana juaa..:))

selasa - 19hb ogos 2008 :)
..arini...kul10.30 pg, team aku kna wat presentation. Kumpulan ke-3...debar mmg debar smpai x trkeluar suara mmber aku masa mula baca skrip...:)) 20 mnt selesai!!! fuhh! lega....so masa rehat yg panjang sb hari Khamis baru nk diumumkan result.





rabu - 20hb ogos 2008 ;))
pepagi kena p putrajaya antar my boss gi meeting...tp suma kena ikut coz ada dh plan nk gi jejalan cuci mata....tp len yg dirancang, len plak yg jadi!! meeting abis lambat, letih menunggu dah...so dgn hati yg penat dan mmbara, aku drive balik KL sggh SOGO dn Plaza Low Yat. Sempat gak sambar laptop sebijik...yg aku baru dan dpt tau bukan pasal hrga yg murah dan bnyak pilihan...tp rupa2nya 3-4 stall yg jual laptop2 yg aku sggh, belek dn tanya tuuu...semuanya satu tauke!!! cehhh...!! Aku dpt tau coz masa tggu dok install O.S tu plaza tu dh nk tutup...masing2 antar dn simpan brg2 kat tempat yg sama!!!:))




khamis - 21hb ogos 2008 :)


pagi ni hujan....aku xto nk watpa. Ronda pn dh penat meronda...boring toi!!:( Dari Sunway aku kuar jejalan KL town lagik....pusing2 balik sunway men boling plak. Malam ni dinner, result dan nk balik Penang....:)
.....so resultnya kumpulan aku dpt 3bintang dan tersenarai top 10, antara kumpulan2 paling hebat dari seluruh Malaysia!! hehe...Walaupn x top3 tp syukur dan bangga gak laa coz kumpulan baru ditubuhkan...baru brapa bulan jaaa dh menang Naib Johan kat SUK, anugerah Emas ICC Wilayah Utara.. pastu top10+3bintang kt ICC KL Peringkat Kebangsaan plak !!:D
Mlm tu jugk bertolak balik penang! Esk aku ada Seminar Lintah kat JMTI. huhu letihhhhh:(

Friday, August 15, 2008

15hb ogos 2008...arini aku tunaikan janji utk siapkan 'intro' persembahan kumpulan KMK opis aku kat KL migu depan. Huhu..akhirnya siap jgk walaupn sepatutnya buleh siap awai...tp sj wat lenyaii bg lambat... Nk siap intro tu hnya dlm 2-3 minit ja tp bnyk plak cubaan dn dugaan..maklumlah last minit.... Slide powerpoint bru ja abis siap dh aku touchup... harap2 xda lagik perubahan apa2 !!

video
Aku xda DVD rippper utk convert ke format 3gp..., mpeg, avi or something..berpeluh cari ngan si PENYU cd citer tu tp xda coz bnyk dan suma kedai jual CD/DVD ciplak tutup!! 'Donlod' kat tenet xda yg clear lagik...aku ada DVD jaa....coz CD dh nk hilang lalu pupus sb BLU-RAY dh mula kuar ngan gmbar ngan sound sistem yg lagi hebat dn cantek!!!
Cari pnya cari akhirnya aku jumpa kat 'download.com' ----> #1 DVD Ripper.!! ....kul 2 pg bru siap convert citer WANTED tu nk amk sikit scene dlm citer tuuu!!! huhu...
Ntah apa komplen korang bgtau la aku... korang x paham pn xpa tp bg komen sjujur mungkin utk aku repair apa patut b4 ditayangkan Selasa ni 19hbOgos 2008 kat One World Hotel. T.Q..!!! Berdebar gak coz x suma geng kumpulan aku yg tngk n bg komen lagik hasil last minit aku niii...... hihi.....:) Bnyk lagik aku kena blajar editing niii...xda tok guru ni mmg ssh skt. Aku harap aku akan jumpa sifu utk aku menuntut ilmu apa patut kat dia nantiiii...
video
16hb ogos 2008...........yg ni aku dh edit smula coz ada komen tang penutup tu x kemas, pastu kasi sound naik sikit trutama kat dialog..'shoot the wings of the flies.'...dan bunyi lalat tuu....!! :D harap2 dh ok sb intro ni xleh lama, kena dlm masa lebih kurang 2 mnt jaa...ini pn aku dh wat 3 mnt...:( dh xleh potong lagi sb nti trus org x faham motifnyaa...tp kalu ada yg komen yg buleh wat lg kemas, aku akan edit lagik:) ada masa lagik niiii....
pepagi ni aku dikejutkan ngan taburan garam... sapa la punya keja lantas fikiran mula kaco menuduh perkara2 tahyul yg x elok.. mcm2 asas fitnah mula dilemparkan kat org itu dan org ini!! akhirnya aku dpt tau tu suma keja baik utk 'men-tawaQ-kan' kawasan2 yg ada 'musuh' yg kita x ketahui, hanya ALLAH maha mengetahui...

Kecoh !!! ntah apa tujuan dan kt sapa yg ditujukan 'benda2' tu x tau laaa... yg pasti mmg org tu manusia paling x cerdik pernah hidup dlm dunia niii... astafirrullah!! sebnrnya benda2 camni xkn kemana.. semmgnya mmg pengecut la org tu!!! buat salah dn x betoi tp lempar dan tuduh org lain...huhh!!!bijak2....

semalam aku blur sehari coz brtimpa jatuh atas kepala keja2 yg belum selesai tp aku dah janji akan siap...mmg aku suka sngt wat last minit nii... sb aku rasa hasilnya tntu baik trutama time aku tertekan!! aku akan ulang dan ulang selagi x dpt apa yg aku mauuu...adehhh!! tp itu lah aku!!! prangai yg aku sndri sedar mmg wujud dlm diri aku nii.. time tu sapa kaco x kira sapa aku mmg akan terkeluar kata2 'nasihat paling x senonoh'.. nasib la sapa kena. Atau aku tunjuk tingkah laku yg paling 'sopan' kat sapa2 yg kaco aku!!!

adehh!!! mmg aku pelupa!!! org tua2 kata, org yg pelupa ni sb dh tua...!! kikiki.. kunci keta+opis aku trtggl dlm keta lain..( adeh!! bnyk sngt keta sb tu ada staff yg 'berbulu' kat aku :)) ) senak perut bila aku sedar dh kul 6.30ptg... suma org dh balik kejaaaaa:(( mmg semak!! nk nek bas aku dh x tau:( tetiba benda tu jd mudah kalu dengan tenang kita selesaikan...mesti ada sj jln utk kita.. aku dpt keta lain yg kebetulan baru smpai...fuhh legaa!!

....keja x selesai takat tu jaa....aku melilau cari kedai jual cd+dvd haram sekitar Perda, Sunway, Chai Leng Park dan Seberang Jaya...suma tutup coz bahang pilihanraya kecil pnya pasal...!! Suma sb ramai kelibat penguatkuasa yg kalis rasuah membanjiri Penang..!! :-ss

Pilihanraya kecil kali ni mmg besar maknanya buat Permatang Pauh!!!

ermmm.... dlm kesibukan aku wat editing utk presentation kat K.L migu depan...dlm keseronokan menanti pilihanraya...dlm 'kebodohan' dan x senang dgn kesenangan orang lain... akhirnya aku masih tetap dan kerap trlupa sejak2menjak niii... mungkin kerana badi2 sireh dan limau purut atau sememangnya aku trtekan...!!! Ya Allah! lindungilah aku daripada semua itu...
beringat sebelum kena...berjaga2 sebelum lena...




Thursday, August 14, 2008

intan....ermmm:-?

aku x pasti aku jawab ni atas desakan atau rela...kakaka..anyway suma ni utk suka-suki jaa:) x pasti samada menguji minda atau pekena membaarrr...:)) ok!!! aku jawab dan tulun sambung kesinambungan TAG niii...

1st time Aku naik flight???...ke MIRI, Sarawak!! sb xda bas yg leh bawa aku ke sana.... itulah 1st time aku jejak tangga 'besi terbang' ...!!! pastu time balik mai penang sekali:))kiki



1st time beranak???....gilaaaa!!!! Aku LELAKI !! soklan paling x fleksible abad ini...tp aku antara orang yg ada kepentingan untuk buat anak:))
1st time g oversea???......masa tu aku ada wat sikit2 bisnes yg kira antarabangsa gak laa...ngan MBF masa tuu, tahun 90an! merata2 merayap satu malaya. Nk p australia...canada, u.s, jepun tp x kesampaian....cuma sempat ke Miri, Sarawak!!! Kira oversea la tuuuu :-"


1st time duduk jauh dr famili???....masa umur aku 13thn!! aku ngan paksa rela ditempatkan ke asrama S.A.M!!



1st time keja???...masa darjah 5....keja kat kilang kayu!! keja susun kayu2 jaaa...sejam rm2.50!! huhu..masa tu trpengaruh ngan member2 coz nk himpun wet nk raya !!! :))



1st time rasa gemuk???....bila aku tngk pict masa aku umur 4 bulan kot...tembem toii, aku ke tuu??? cm x caya..dan sekarang aku x rasa dahhh aku ni gemuk:( huhu..





1st time bercinta???...no komen:-" aku x ingt ... coz aku x pernah sedar yg aku sedang bercinta masa berkawan!!!tup2 kawen!



1st time rasa diri cantik???...adehh!!! xda pilihan or talian hayat ka soklan niii??? ermmm...:-? aku rasa cantik bila aku sedang tido paaa =)) mmg cantek kalu tido lena!!!

1st time masuk cinema???...AZURA!!! masa ni la aku mula2 jejak cinema...:)) kakaka...
1st time admitted in hospital???

...masa aku diberanakkn laa :Ddi Hospital Bkt Mertajam!! paling aku xleh lupa smpai laa..aku bengang kat misi yg sambut aku tuu coz tampaQ punggung aku smpai meraung!!!

apa ka motif nii:-?

buat intan!!! amk ko...!!!kakaka:))

Saturday, August 9, 2008

selamat pengantin baru buat 'Xgames' !! tahniah semoga berbahagia sampai ke akhir hayat :)
bnyk kenduri kawen mula berleluasa sebelum bulan puasa nii... aku x terlepas terima bnyk undangan. Jenuh atur mna satu nk tuju.. mmg berat utk p kesemuanyaa.. :D Arini dlm pakat mcm x pakat, akhirnya aku sampai jugak ke rmah pengantin kat Alma tu. Serba kehijauan tema kendri ni...dari jauh dh nmpk seri kemeriahan kenduri!! keh keh!! Dah jd kemestian sekarang..kendri siap ber'tema', selalunya kaler la yg org pilih!! ada jgk guna tema 60'an... tema ala2 ke'kg'an dan mcm2 la idea org bisnes pikir utk wat duit masa musim kawen nii..!! Sekarang mudah sb sistem layan diri dh semakin diterima oleh masyarakat trutama dikampung2... ciri2 gotong-royong yg diamal dulu dah semakin hilang tp kalu kita cari ruang utk diisi ciri2 gotong-royong tu sbnrnya masih ada dan banyak ruang utk kita jumpa... tntu kemeriahan suasana kenduri tetap dirasai!!

PAKEJ!! sbnrnya pakej la yg aku nk citer... dgn pakej kita ada pilihan utk dibuat supaya kita puas lalu rasa berbaloi... mcm aku arini cukup pakej dah..pas makan tnghri aku tertido sedar2 dh dkt kul 4ptg...kakaka :)) plan nk gi Kulim cari 'barang' x jd...gara2 aku nyenyak! So kena plan pakej lain plak lagi migu depan... harap2 x termasuk dalam pakej tu ngan tido aku lagi...:))


Dh puas tido tntu perut meragam, so aku tuju ke-'bagan'... ada satu tmpt 'tip-top' kalu nk cicah-menyicah rojak buah. ROJAK TONGGEK !!! sb kna tonggek bila nk cicah sambal rojak... Bila berebut2 nk cicah tu.. perghhh!! melelehhhh....mmg sedap!! cukup pakej!! Ngan Popia lagi...kikiki Kalu kat depan Hospital 'bagan' tuu sapa xto...mmg top!!
Antara pakej2 yg aku citer tu sbnrnya ada pakej yg penting dan berharga untuk kita jaga... iaitu Maruah!! Entah kenapa aku citer pasal nii, aku x pasti....ntah ada kaitan ? tp kalu korang pnya pakej yg lengkap...take care!!

Friday, August 8, 2008

08.08.2008!!! cantek toi tarikh niii... tarikh ni kdg2 mmg bermakna utk kita. Sb paling penting tarikh wujud utk kira umur kita:)) nk peringat kita yg makin berubah tarikh.. makin tua laaa... ;) Tarikh berkaitan ngan nombor yg sentiasa mengekor kita... sejak sekian lama nombor dh sebahagian dlm kehidupan kita, ada yg sanggup buat apa sj ngan nombor!!! Pg td otw nk p keja aku layan HOT FM 88.2, topik pasal nombor 8 niii... mcm2 org buat utk abadikan nombor 8 dlm drama hidup depa :) ada jugk yg percaya ada nombor yg bawa malang! cehhh :P
Arini, pg td 'ostrich' kat opis aku ---->mati :( xto apsal sb-penyebab tp mmg sedih jgk sb aku besa jaga menatang tu dlu..aku jaga mkn minum dia dluu..itu dlu laa dah lepas!!. rasanya umur dia dh 5-6 tahun dah tahun niiii bukan 8 tahun :( apapn menatang tu dah kna 'post-mortem' kat makmal.



8 mlm... aku layan berita, lama jugak aku x layan berita kat TV coz asyik ngadap tenet jaa.. :))


8 pg td... aku terlewat gi keja coz sedap lenaa... adehh!!mcm nk demam ja rasanyaa... smpai ptg aku masih x sedap badan... penin pala sakit perut suma cukup... :( tetiba ptg tu dlm sibuk2 ngan 'setup'..'touchup' projek KMK muncul citer ilmu hitam dan sihir!! kebetulan plak lps berita kul 8 tu ada citer 'expose mistik' pn citer kes ilmu hitam dam sihir-menyihir nii... sbnrnya antara citer pasal no. 8, 'ostrich' yg mati atau sihir ialah dengki.!!! Dengki ni ada sb cemburu..cemburu sb ada kita ada perasaan.:) Besa arr...bab dengki ni mmg xleh buang dh dlm perangai org 'kita'.. xleh tngk org lebih sikit dan x senang dgn kesenangan org.. kemna pn kita p, mmg ada sikap tuuu... kalu dengki atau cemburu x kaco xpa la jgk, bukannya nk jdkn sifat cemburu tu utk bakar semangat nk buat lebih baik dari org yg dia dengki tp siap pakai bomoh !! Korang percaya ka ada kes sihir-menyihir niii??? huhu...
Sihir wujud pada zaman para Nabi. Penggunanya secara berleluasa dapat dilihat pada zaman Nabi Musa a.s. ketika mana Firaun dan pengikutnya telah mencabar kerasulan Nabi Musa a.s. Ketika inilah tukang-tukang sihir telah menggunakan ilmu yang telah dimiliki untuk mencabar mukjizat Nabi Musa a.s. Kadang-kadang manusia yang mengamalkannya boleh menggunakan untuk tujuan kejahatan seperti mengenakan sihir kepada orang lain atau membalas demdam kepada seseorang individu.
.....apapn kena beringat sebelum kena!!! jaga sebelum terlena!!! mna tau lewat lg nk p keja :))jangan hilang pertimbangan dalam kejar dan cari kesenangan, bimbang jumpa Hasad bin Dengki!

Thursday, August 7, 2008

'...Kau bawa diriku...
Kedalam hidupmu...
Kau basuh diriku..
Dengan rasa sayang...
Senyummu juga sedihmu adalah Hidupku...
Kau sentuh cintaku dengan lembut...
Dengan sejuta warna......'

:)) adehh....mmg berseni toi tukang tulis lirik, ayat2..bunga2 patah perkataan... mmg hebat.!! setiap lagu yg hits punya konsep serta jenis lagu yg nk ditulis.... setiap lagu ada 'hook' yg slalu kita jumpa di bahagian chorus mcm lirik kat atas td tuu... Kebanyakannya penulis lirik selalunya cipta melodi dulu..baru timbul lirik...

selalunya key minor utk lagu sedih dan key major buat lagu2 riang...harmoni...tempo...'rhythm', 'rhymes', 'Simile and Metaphor', lirik dan paling penting tulislah lagu yang berasal dari hatimu! sbnrnya banyak istilah2 muzik nii...kalu korang yg baca ni pn x paham....aku lagik la x paham:))... yang penting suka dngr dan hayati lirik lagu tu dah laaa!! Setiap kita yg suka dngr lagu kdg2 rasa lagu2 sedih...jiwang..malah metal skalipn mcm kena kat batang hidung sndrik! Semua org punya lagu2 yg mengimbau apa saja saat peristiwa yg berlaku dlm hidup... bukan nk bgtau korang pasal muzik, tp nk bgtau rasa PERASAN dlm diri... sendri rasa perasan atau perasannya org tuu... :)) mcm bagusss jaaa!! sifat ni suma org ada, kalu mengata org perasan tp x sedar yg diri sndri pn 2x5...cuma kdg2 x perasan atau x sedar diri. Paling senang nk kesan ada atau x sifat ni, tggu ja masa kena puji. Kembang semangkuk la jamban !! Susah nk ngaku sikap niii... tp dpt dilihat dn rasa.
Antara lirik2 lagu yg sedap kita dengar...atau rasa perasan tu sbnarnya berkaitan. Bila kita punya rasa 'kuasa' tu jgn la plak lupa diri dan lalok lantas lalai sb x smpai kemana pn perasan tu bila suatu hari kita kena kutuk, marah dan dibenci pulaa.... zaman akn terus berlalu dan x mungkin akan jadi 'baby' semulaa... eee....tembam toi aku masa kecik :)) kakaka. Kalu korang perasan, citer2 aku suma tu hnya citer jaa...tujuan aku cuma nk tunjuk gmbar aku masa kecik :)) perasannn toii!!!

Wednesday, August 6, 2008


...pilihanraya kembali, nmpknya aku kena mengundi sb x undi masa PRU12 arituu. 1 undi aku xda dlm kiraan coz aku x sempat....rugii toi!! Tp kali ni aku x mungkin lepaskan utk bersubahat dlm politik...huhu!! aku mau 1 undi aku di kira:) tanggungjawab!! Mesti hebat kempen kali ni utk rebut Permatang Pauh!! Apapn kalu korang layak ngundi di Permatang Pauh pastikan kita kuar beramai2...kehkeh....Pilih siapa ? terpulang la kat korang... tp aku ada cara tersendiri nk pilih siapa yg akan aku pangkah undi aku nti.. :))

kenalpasti 4 masalah berhubungkait dgn objektif dan strategi parti bertanding..then analisis terperinci utk disenarai pendek kpd 2 masalah. Guna 6 teknik2 analisa data dan rekod, kaedah 5W1H, force ranking, kaedah SMART, maklumbalas dan soal selidik !! Rajah Ishikawa 1 dgn 6 faktor utama, 14 punca masalah dan 48 punca kena kenalpasti..guna kan kaedah SMART utk kenalpasti dn tunjkkan dlm Ishikawa 2... Brainstorming sesama kekawan.. nti tntu kekerapan ditunjukkan di Pareto, rancang carta perbatuan dan gunakan cadangan penyelesaian ngan guna kaedah2 yg ada.... Carta aliran utk pemantauan dipatuhi bg mendapatkan impak!! Impak kepada kita..keluarga..dan negara... carta tu perlu utk wat penilaian hasil undi kita tuu..:)) kalu ada tema tulis jaa sebagai objektif pemilihan...




:))korang paham ka x niii:-? kalu x faham...buat pengundi2 kat Matang Pauh, matang lah buat pilihan..xyah la guna teknik gila aku tuuu...:-"

keh keh..! Sebenarnya aku bukan nk citer pasal piliharaya kecik tuu... tp aku nk citer pasal 1 'barang' yg aku nk beli...aku dah ushar kat kedai2 sekitar 'Bagan' pasni nk cari plak kat area Kulim. Adehhh!! penin pala pikir walaupn 1 tp bnyk pilihan.. mcm2 pangai tukang jual tu aku jumpa. Ada yg pandang lekeh ja bila aku sentuh2 barang tuu ada plak yg hampir 'close' aku dah...;)) tp depa xto aku dh tau tektik tuu...huhu. Akhirnya dah 2-3 migu dok cari n pikir..aku masih lagi dok pikir dan cari.. X kesah sngt kalu lmbt pn aku dpt 'barang' tu..! coz x la urgent sngt lgpn 'barang lama' masih jimat...masih elok lg tip top walupn 'buruk'<---tntu marah kalu barang tu leh baca.... ;)) rupa2nya dlm x sedar tika sedang aku memilih mna yg sesuai utk aku beli tu, politik dah pn bermula.... kempen dan raih 'pembeli' mmg hebat ngan teknik soh aku beli!! Sori laa....'duit aku, aku punya suka nk habiskan camna...' itu ja yg aku pikir la niii;)) p mai p mai sama la dlm nk pilih pemimpin nti :D tp aku sian kat org2 yg kena 'beli' , kena sogok jaaa.... pastu diungkit bila kalah dan menang sekalipn!!! Apapn sebenarnya aku dah ada pilihan yg tetap..tepat dan xkan dipengaruhi oleh sapa2.... !! HAk!!! itu lah yg perlu dipertahankan.. Antara HAk, Piliharaya dan 'barang' tuuu.... aku mungkin termakan pujuk atau hilang dan trus merajuk membuat pilihan....yg pastinya suma yg aku cari berkaitan malah sering jumpa tp x brapa perasan.... Ok laaa..sj aku buat korang penin ngan citer aku ni... harap2 korang x busan ngan citer dan angan aku...anyway berbalik tentang teknik penyelesaian masalah tu buleh dipakai sebenarnyaaa... :)) SELAMAT MENGUNDI!!!

Tuesday, August 5, 2008


...hujan! lama dah x turun hujan.... tp arini, ptg ni hujan turun walau x lebat tp still basah;)) jam dh kul 5-45ptg... gelap ja kt luar tingkap opis aku tngk. Aku toleh ke langit arah pulau...'pokok hujan' tu macam mau ludah hujan turun selebat2nyaa..adehh! urat balok mula la kembang semangkok.... nmpknya aku xleh naik feri lagik menyeberang laut arini.!! Keja aku x siap2 jugak, dah la 2pg td bru abis edit apa patut 'presentation' yg nk dibukukan... Esk kna smbng lagi, kna print wat buku nk kna pos selaju mungkin...:( masa makin suntuk... 2 migu lagi utk siap sedia pertandingan nti..! Pertandingan KMK, MPC di ONE Hotel, K.Lumpur..... :))




Jom blah!!! aku ngan 'dia' ada temujanji ngan 'is' utk satu misi paling penting aku rasa..kalu x masa-kan dia beria2 ajak.. huhu :P hampehh..rupa2nya mmg penting---> '..aku nk carik kad 'hepi besday arr...' tp yg penting maggi goreng yg 'is' blanja mmg ter'lebih' utk aku makan :)) sb 'dia' sedang mkn x kenyang..tido x lena skrng niii... so yg untungnya aku bedal yg ter-lebih tuuu :))





tp suma tu citer kelmarin dulu..:) dh lepas..dan semalam cuaca mendung suram. X sempat hilang letih, keja utk arini pn bermula lagi mcm biasa... smbung lg keja semalam yg x abis....keja ni mna buleh bg selesai dan x mungkin selesai...!!! selagi hidup kna la buat. Kalu buat bg abis nti xda keja la plak:)) kehkeh...


.....akhirnya buku siap!!! kerani cun kat DHL dgn senyuman ngancam sambut aku... adeh!! mmg patut sngt dia keja kat depan camtu... walaupn caj nk pos buku tu buleh tahan jgk harganyaa... x kisah la bapa pn asal selamat sampai destinasinya! agaknya arini buku2 tu dh ada dlm tangan panel hakim!!! Mmg penat toi sejak2menjak nii...smpai aku terpaksa makan vitamin2 tambahan la plakkk :( Antara citer hujan... makan maggi, vitamin dan keja aku tuu, aku dituntut masa utk bersama2 ngan famili dan ada semangat yg aku dpt rasa, semangat itu ada kat aku sekarang.... tp kdg2 aku x lepas dari buat kesalahan...kesilapan lalu insan yg aku sayang terasa diabaikan :(

...aku tahu keresahan dan bimbang-nya..... rajuk dan pujuk kerana hujan, maggi dan 'keja yang bukan keja aku'....katanyaa. :( tp yg pastinya aku x pernah pertikai dan berkira setiap 'keja yg bukan untuk aku' kalu aku tahu buat keja2 tuu...

i'm sorry:( sekiranya mahukan pelangi, kenalah hujan dahulu....

Sunday, August 3, 2008

....semlm aku mengimbau kisah lama ngan 'awek-ku' tersayang. Mmg xda rahsia antara kami, dan aku x kisah dan ambil peduli siapa dia sebelum aku.!!! Suma tu dah xda makna lagik sb kebahagian dan kehidupan perlu diteruskan. So what? kenalah trima sejujur mungkin.
13 tahun yg lampau aku punya 2 kawan teristimewa...aku sayang si-adik tp si-kakak lebih2, jadi aku kawan dua2. Jahat toi :( zaman muda beb..otak pn x sempat pikir!!! keluarga mereka mmg restui hubungan aku ngan si-kakak tp mereka x tahu aku sayang si-adik.... aku mmg x reka citer ni sb akhirnya aku berkahwin ngan sahabat baik mereka tp itu bukan bermakna ada rampasan 'kuasa' cinta tp bukan jodoh aku!!!... tanya lah 'awek' aku, dia mmg tahu!!! Walaupn xda jodoh antara kami, tp aku masih brhubung baik hingga kini!
Itu suma dulu dan dh lepas malah menjadi kenangan utk selama-lamanya. Kehidupan mesti diteruskan.....


Adeh...aku citer x bermaksud nk mengaibkan sesiapa sb aku nk citer pasal JODOH sebenarnya... Pelik bila pikir cmna jodoh dan pertemuan ni jadi, tp x pelik kalu kita faham.!! Pandang saja dari sudut agama yg punya skop lebih luas dan terbukti tntu kita x pertikai setiap kejadian 'tuhan'....... Aku x pernah merungut dan fikir siapa jodoh aku pn... sapa sangka aku hanya kenal sebulan trus masuk minang! Dalam konflik yg menimpa akhirnya sekarang x sapa sangka aku dah punya 2 cahayamata... :D Apa yg pasti...berani buat berani laa tanggung!!!
Apa2pn antara sedar dan waras...sbnrnya lelaki lah yg banyak main peranan dlm cari jodoh dan kesetiaan itu kaum perempuan lebih kuat melekat dalam hati mereka.. Ntah la kalu ada pandangan lain. Rasanya.. kedukaan yg dialami oleh kaum lelaki x sama kesan yg kaum perempuan tanggung! Bila dipikir balik, suma berbalik pada NAFSU.... Lelaki mempunyai 9 akal dan 1 nafsu ; Wanita mempunyai 9 nafsu dan 1 akal.


Bukan nk merendah kaum perempuan tp buat renungan kaum 'aku'... jangan wat malu kaum beb!!! So antara JODOH ngan NAFSU ada kehidupan perlu diteruskan... Kita x buleh lari dari masalah dan xleh minta kebahagiaan... Fikir lah panjang sikit sb suatu hari kita akan punyai keluarga sendri x kira la siapa jodoh kita.... dan anak2 akan mengalami lalu meneruskan kisah jodoh dan nafsu niii.....!!!!Jangan hilang pertimbangan tika cari jodoh sb kita akan jumpa kebahagian jika ada niat yang ikhlas!!! insyallah.......



Saturday, August 2, 2008

"....si anak kecil menangis2 nk ikut ibu nya..meronta2 ditarik si kakak yg makin mmbesar dan memahami...walaupn kdg2 si kakak tu lebih over dari adik...!! Ibu mereka trpaksa tggalkan si anak sb ada program bersama kawan2 yg lama x jumpa..bimbang nti lenyap persahabatan yg dijalinkan sekian lama...lagipn risau nti si anak trtido tika tumpang membonceng motor kawan nya, nti mengganggu situasi. Si anak kecil yg baru berusia 5 tahun, yg x pernah renggang ngan ibu tntu sj x dpt trima apa jugak alasan si ibu...budak2 mcm tu lahh. :D " lihatlah betapa hebat dan kuatnya perasaan kasih dan sayang ibu ngan anak2..


"...rasanya sudah tiba masa buat si anak renggang dari ibu dan abah nya...ini x, tido masih lagi sekatil....kdg2 nk ke jamban pn si anak kecil tu nk ikut...risau kna tggal! Sepatut dh tiba masa utk si anak belajar berdikari tanpa hilang kasih dan sayang...kena cari kaedah yg sesuai buat anak2 yg semakin mmbesar niii...!!! "


...adehhh...penin pala aku mikir, si anak kecik yg nangis ronta tu anak aku daa... Aku trfikir utk buat ssuatu dlm situasi camni...!! Aku terpaksa buat demi kebaikan bukan supaya aku senang nk kuar dating ngan si ibu ataupn buat aktiviti lain arr... :))
Sbnrnya itulah realiti...dan aku bukan nk citer pasal anak aku nii, tp aku nk kongsi ngan korang pasal masa.. sedar x sedar waktu mcm cepat sangat berlalu...tup2 dah 2008..... tiba2 dh tempah kek untuk sambut hari lahir....tiba2 anak dah umur 5 tahun ;)) kejap sngt...maknanya mudah..aku dah semakin berusia..:))

Keadaan dan perasaan kita rasa masa tu laju jaa putar....walaupn hakikatnya sesaat dan setiap gerak minit langsong x brubah....sampai ada kajian dibuat mencari sebab pasal apa manusia semakin rasa camtu.... sbnrnya masa brgerak sama sejak sekian lama tp perubahan keadaan dan suasana yg berlaku keliling kita buat kita rasa laju masa tuu..antara sebab2 ialah sb kita saling bergantungan sesama kita sesama manusia...misalnya dlm setiap keja yg kita buat, kita terpaksa bergantung kat orang lain pula utk selesaikan keja kita...dan ada lg la sebab2 lain....korang cuba la cari sndrik. Tp apa yg aku dapat ini adalah dari pandangan ulama..:D
Apa yang aku nk kongsi jugak ngan korang, jangan la dok pikir sangat pasal masa itu... Yang penting kita tahu apa yang kita buat....faham memahami...! Teruskan apa yg dh kita buat....
apa yang aku nk kaitkan tentang citer aku tentang renggang dan masa...adalah pilihan yg kena kita buat!! kita akan hilang sedikit utk kita dapat dan cari yg lebih baik dan bila dah jumpa apa yg diidamkan pastinya jangan kita lepaskan... Kekuatan dan ketabahan kena kekal terbenam dlm2....supaya dihargai dn ada yang memahami juga merestui.... Hebat!!!! mmg hebat kalu main ngan hati dan perasaan....dan aku nmpk jiwang tu terpancul kuar dari mata korang yg baca niiii...kakaka...!!!