Friday, October 30, 2009

DENDAM!! merupakan suatu perasaan yg lahir drpd perasaan benci atau marah pastu seringkali dipendam penuh rahsia oleh seseorang. Dendam timbul juga drpd hasrat dengki atau x puas hati. Apapn dendam ni x baik n berdosa... tp terpulang camna nk terjemahkan pasal dendam.

Masing2 antara kita x terlepas utk ada perasaan ni.. tp terpulang pada diri masing2 camna nk handle dan kawal ia. Bila dah terlalu benci, marah atau sayang sekalipn.. dendam pasti membara!! Xda kesudahan kalu masih ada dendam pada sesuatu peristiwa.. kepada org atau keinginan. Kalu dendam nk dapatkan kesenangan.. kemewahan atau kebahagiaan cuba la dgn cara elok, halal dan bersungguh2. Jgn dendam kerana benci seseorang kerana nti xda penyudah bila dia pn akan dendam juga... akhirnya 'dendam sampai mati'!!!

Cmna kita dendamkan org, cmtu la jgk org ada simpan dendam kat kita..
Bila fikir2 semula daripada simpan dendam dgn niat nk balas dendam yg x elok baik 'turn it' dgn dendam yg baik... :D maafkan la jika masih nyawa dikandung badan... huhu. Mmg mudah bercakap kn? yg peritnya hanya diri sendri yg tau...

Itu pasal dendam kesumat bila sebenarnya menjaga diri sendiri lebih better... maksud aku, 'protect' diri dari dendam org dari balas dendam dgn dendam. Melindungi dan menghindari diri dari benda2 x elok mcm 'orang buat orang'... 'Lindungi' diri dgn jgn cari pasal dgn org sekeliling kita.. jg tingkah laku supaya disenangi oleh semua... 'rambut sama hitam tp hati lain2..'
Bukan hanya sekadar dendam atau 'lindungi' tp sbnrnya ketabahan.. keyakinan serta niat yg perlu ada dlm setiap pekerjaan mahupn dlm menjalani kehidupan sehari2an..!! Bila ada sorang teman brtanya aku.. "mengapa manusia x kekal?..." aku terdiam seketika utk menjawabnya bila dia sememangnya tahu kenapa....

Thursday, October 29, 2009

:D hehe... keta aku dah siap smlm dan hilang sudah kemek2 dan calar balar kena polish dan cat semula. Settle sudah 1 bab lagi... ntah apa plak pasni yg nk mai aku tadah dgn redha. Hrp2 hindar segala yg x elok dan longgokkan aku segala kebaikan.. kebahagian, kemurahan rezeki dan kesenangan serta kemudahan dlm apa jugak keja....!! :D Huhu suma org nk camtu.. sapapn xmo ssh2 payah2.. so aku akan share sorang sikit ngn korang kalu aku dapat suma tu :)) kaka..

Arini ayah aku kena operate mata pasang kanta.. rabun dia yg teramat rabun dh teruk sngt2 lgpn ayah aku dah berumur... mmg mata pn semakin turut kelam bersama usia. Sudah beberapa kali tertangguh bila ada sj halangan... x mampu aku nk antar spital swasta so kena la terima songeh spital gomen.. Bukan nk salahkan spital tp kakitangan spital yg dah muak agaknya layan orang ramai.

Anyway.. ayah aku dah selamat operate mata dan pasang kanta tnghri then kul5 dah boleh balik rmah.. :D syukur xda apa2 bila sumanya dah settle dlm masa sehari ja cuma masa menunggu hari kejadian begitu lama. Xpa la asal suma dah selamat....

Itu kisah mata yg semakin hilang deria pandang diganti dgn kanta... so masih ada harapan dari trus jd buta atau kelam.. maknanya ikhtiar perlu kita cari supaya jumpa jalannya utk selesai apa2 masalah yg sedang kita hadapi. Xda masalah yg xleh selesai dan xda sakit yg xleh diubati...

Jgn buta jika mata masih lagi celik utk lihat dunia.. jgn pekak bila masih ada peluang untuk dengar dan jgn bisu kalu masih ada nyawa utk sedar yg suma deria tu penting dan begitu berharga utk kita jaga dan pelihara..

Wednesday, October 28, 2009

BENCI atau kebencian adalah merupakan emosi yg terlalu kuat melambangkan tidak suka, anti pada seseorang.. hal.. barang atau fenomena. Perasaan ini juga merupakan sebuah keinginan untuk menghindari.. menghancurkan atau menghilangkannya.

Kdg2 BENCI dikatakan sebagai lawan kepada CINTA atau persahabatan... tp ada jugak org kata lawan daripada CINTA adalah TIDAK AMBIL PEDULI.!!

Samada kita benci atau kena benci mmg perit... terpaksa atau dipaksa kerana ada sebab. MEMBENCI org selalu bila timbul masalah.. dan bila org BENCI diri kita sure ada masalah jgk. Kisah benci ni aku boleh karang berjela2 tp antara sb penyebab perasaan benci, kenapa ada benci sebenarnya ada satu kisah tentang BENCI utk aku kongsi dgn korang..

Antara korang nk percaya atau tidak, aku x peduli dan kisah pn... Aku cuma nk kongsi pasal masalah BENCI yg telah menghuru-harakan kehidupan normal sebagai manusia..

Alkisah aku kenal seseorang ni x lama dlu... nampk normal, comel dan ceria tp sebenarnya sedang sarat tanggung sakit... TERKENA BUATAN!! Percaya?? x percaya tp mmg wujud ilmu hitam yg menjadi amalan sesetengah orang kita. Normal kah bila dia sekali sekala datang kemurungan tetiba.. benci dan rimas pada org sekelilingnya... malah mama dan abah dia meluat pandang dia!!

Aku hanya kenal bila sudah lama dia berubat dan ikhtiar cari kembali kehidupan normal seperti orang lain.. Cuma kisah dan pengalaman yg dia alami tu saja dapat aku kongsi hingga sekarang. Syukur bila sekarang keadaan kembali normal bila dulu huru hara gara2 'kera duku' tertanam depan halaman rumah... tp itu kisah lebih 12-15 tahun yg lalu. Tergamak buat perkara cmtu bila BENCI sudah menguasai diri lalu setan naik kepala.. akhirnya dosa dan salah bukan lagi menjadi halangan utk 'orang buat orang' dgn ilmu hitam!!

Tersiksa dgn keadaan yg main perasaan.. jiwa tersiksa sakit menanggung derita hanya empunya badan dan diri mengetahui.. Kesian dan kasihan atau adakah ada lg lain2 perasaan simpati untuk aku tunjukkan pada diri dia?? Hanya doa, sokongan dan terus memberi keyakinan aku mampu berikan supaya hilang rasa BENCI yg ada pada dirinya utk trus berdepan dgn mama dan abahnya... sedara serta kawan2 dan lenyap rasa BENCI org melihat dia.

hmm.. aku just nk kongsi ngan korang bukan utk menakut-nakutkan tp mmg wujud benda nii!! Diri sendiri xkan rasa 'terkena'... sb sudah tertutup suma mata hati lalu kelam utk sedar yg diri sedang sarat menanggung 'sakit'.... jauhi dan cuba la ikhtiar mencari sinar kehidupan normal sebagai manusia yg faham wujudnya ALLAH YANG MAHA BERKUASA lagi MAHA MENGETAHUI..... sekiannnnnn, wasalam.
Ptg ni keta aku siap agaknya... harap2 hilang suma kesan xcident, calar dan kemek kat body 'my black'!!! Ntah berapa ratus kos repair bumper dll aku x pasti... harap2 below 500 :( Dah siap bayar jaa sb mmg nk kena bayar pn.. bila xleh nk claim insurans lgpn xkan laa pomen tu nk 'sembelih'.... lingkup la bisnes dia yg dah lama dan makin berkembang kat kedai baru dia tuuu..

Arini dan semlm aku rempit ngan EX5... dan semlm kena lak ujan masa otw ke opis... huhu.. Redah jaa bila Yana text msg bgtau yg dia masak nasi+gulai+sambal udang n dh siap utk lunch kat opis!! Elok sangat la bila perut aku teramat lapar sb xdan utk sapan... smpai opis ja trus bedal+tambah tnpa rasa bersalah... lapar nya pasal. TQ hehe sb sedap.. rajin n sempat plak masak, entah masa bila sggh market beli ikan+udang... :-? time2 keje niiii... hehehe

....hmm.. mmg terasa betoi kali ni stress teramat sngt!! stress bila lepas satu persatu hal jadi... :( fikiran ni memikir mcm2 sampai langgar org. Adoiii....ada jgk dlm cadangan nk brcuti.. rehat2 kan minda tp belum ada kesempatan masa yg sesuai. Baru ja plan nk brcuti beberapa hari tp jd plak hal camni... terbantut dan hilang plan aku tu so kena fikir bercuti dlm negeri ja laaa! Itu pn lom tentu lg... Plan tahun depan ja laaaa... bila dah selesai suma masalah yg aku cari dan masalah yg datang jumpa aku tnpa dipinta.
Antara kisah xcident dan stress yg aku alami ketika ini buat aku trfikir sesuatu... suma berlaku tentu ada sebab dan petanda lalu bakal aku mendapat hikmah dari kejadian nii.. Apa?? Bagaimana?? Bila? Aku xto dan sapa2 pn xkn pasti apa kejadahnya yg bakal diterima samada baik dan buruk!! Yg x baik biarlah terhindar dari hidup aku... biar p jauh2 supaya perkara baik dpt hampiri aku.

Kejadian demi kejadian terus menjadi kenangan serta pengalaman yg x dpt aku lupakan.. Antara kita.. sahabat dan saudara punya kisah dan cerita dari pengalaman masing2 yg x sama. Syukur aku masih bernyawa.....alhamdulillah syukur, amin!!

Tuesday, October 27, 2009

GARMIN nuvi 205- Satellite navigation!!! Hmm.. nampak biasa tp berguna, amat berguna. Dlm sesetengah model nset ada sistem ni... So apa yg korang tahu tentang alat ni???

Global Positioning System-GPS adalah sistem navigasi yg memanfaatkan 24 satelit yg tersusun dan berada di orbit yg mengelilingi bumi. GPS mula diaktifkan kepada umum pada 17 Julai 1995 dgn ketepatan informasi tentang masa dan posisi.

Dgn ada teknologi ni sbnrnya memudahkan kita supaya x hilang arah atau sesat utk cari dan jumpa lokasi2.. mengetahui jarak dan ketepatan masa.. Zaman dah berubah so teknologi semakin canggih dan semakin mudah cuma kita ja mampu atau x ligan suma nii. X kisah samada boleh memiliki atau tidak alatan2 canggih mcm Garmin nii... Nset2 yg tersedia sistem GPS nii.. atau lain2 alat moden yg ada dlm muka bumi niii... yg mmg direka cipta buat manusia guna pakai!! cukup sekadar mengetahui yg alat2 ni wujud dan tahu fungsinya.. Sb kalu beli pn kalu x guna atau xda kepentingan apa2 utk kita.. watpa?? buang duit jaaa... tp yg untung adalah ilmu pengetahuan yg xda nilai ringgit utk kita tukar.

..sj ja aku citer benda yg dah lama org guna sbnrnya, sejak tahun 1995 lagi tp bru sekarang meluas dan semakin murah dan akan semakin murah bila dah berganti dgn teknologi baru nanti.. bila sudah jd kemestian juga kepentingan nanti. Sama la mcm nset bila sekarang budak2 sekolah tadika pn pakai... dh jadi perkara biasa! Jgn 'perak' dgn benda baru... xplore jaaaaa :)

PATAH KAKI!!!! aku patah kaki rini bila keta masuk bengkel:(( repair kemek2 bumper dan bonet. Adoiiii... mmg perit rasanya, sakit yg xleh nk terjemah... tersentot suma plan aku. 2 hari sangkut bila keta masuk 'wad' mmg menyusahkan aku.. tp dah alang2 susah biar tanggung kejap. Alaaa... 2 ari ja pn... bukan 2 bulan, 2 minggu!!! <--ayat penyedap hati!! Harap keta aku siap seperti yg dijanjikan esok ptg...

Dan td aku baru ja bayar duit repair motor Kriss si 'Balu' yg hampir siap tukar part's yg rosak!! Dah settle 1 bab..... tggl bab keta aku lak yg x pasti berapa ratus plak aku kena bayar!! Apa nk dikatakan lagi.. bayar ja la brapa pn kos yg akan aku nanti!

....citer pasal si 'Balu' yg aku langgar dia niii!! Semalam masa xcident tu aku tngk dia dah terlentang tngh jalan xleh bangun. Aku kontrol panik... turun keta angkat dia ketepi then aku check badan dia kalu ada patah atau apa2 jaa... Angkat dia masuk keta then trus ke HBM-KECEMASAN!! 2kali masuk x-ray n lega bila Doktor kata xda apa2 cuma terseliuh bahu..
Then aku antar 'Balu' balik ke rmah dia kat Desa Wawasan!! Aku antar sampai ke pintu rumah dia... kesian lak aku bila tngk ada anak kecik baru 3 bulan sedang lena dlm buaian. Terkejut isteri 'Balu' bila tngk laki dia terhenjut2 jalan tahan sakit.. Tersentak gak aku bila tngk keadaan camtu dan 'Balu' xleh p keje dlm beberapa hari niii... Nak claim apa2 xleh bila dia hanya bergaji hari, p kerja ada gaji... x p keja xda la gajinyaa... Dia ni keja 'jaga' kat Bukit Minyak, aku langgar dia selepas dia baru ja antar ubat kat mak dia. So...??? :( huhu Dia manusia.. aku pn manusia xkira apa bangsa dia pn...

....aku dah janji ngn 'Balu' utk bawa ke tempat mengurut dlm 2-3 hari selepas keta aku kuar 'wad' nanti... Harap x meleret melarat lelama kes ni, biar settle cepat2. Aku pn xmo 'Balu' hilang pendapatan utk sara famili dia.. sb aku tahu camna ssh keadaan tuu! camtu jugak kalu kena kat aku.. atau sapa2 saja.

Monday, October 26, 2009

Xcident lagiiiiiiii:(( kali ni aku plak langgar org... aku hentam motor yg buat u-turn kat depan JKR+Petronas Bukit Tengah. Aku mmg x nmpk.. mmg mati2 x nampk motor dia bila jalan tu lapang jaa... tp tetiba dia ada depan keta aku!!! So melanggar dia adalah pilihan 'terbaik' sb dah xda pilihan nyawa yg lain utk aku pilih!! Nasib baik dia xda apa2 just luka n terseliuh tangan dan nasib x baiknya, dia kena langgar dgn aku!!! huhu... apa la malang dan musibah bila asyik kena langgar dan aku plak langgar org???

Esok aku bru cadang nk hantar keta p repair bila baru2 ni aku kena langgar dgn Unser... nampaknya brtambah laa masa dan hari utk repair kemek dan rosak jahanam bumper dan bonet keta aku tuuu... :(

Motor aku yg hampir setahun tersadai kt garaj dah aku baiki... roadtax dh hmpir 6bulan mati pn aku dah 'hidup'kn semula. Lama gak motor tu tersadai sb xda sapa yg teringin nk naik dan pinjam... Gara2 nk kena antar repair keta, aku repair sikit lgpn EX5 tu masih lagi elok dan xda rosak apa2... tukar 'plug' ja dh boleh hidup!!

Adehhh... dah nk jd nk buat camna??? bukan aku minta dan org yg kena langgar tu mahu kena langgar... Sapa2 pn xmo kena langgar dn langgar org.. biasa laa kalu orang x langgar aku, aku plak yg langgar org... p mai p mai camna pn musibah xleh jangka!!

Setelah selesai antar 'Balu' p HBM... scan apa patut ambil ubat then aku antar dia balik rmah kat Desa Wawasan, aku gegas balik opis settle plak keje apa patut. Then pegi tngk motor 'Balu' yg masuk bengkel... tukar apa patut yg pecah2!! Repair dan kos suma aku tanggung.. bayar jaa jnji settle suma dan paling lega 'Balu' x serius just luka kecik dan sikit terseliuh kat bahu. Risau aku kalu patah or cedera lain... aku dh x kisah sngt apa jd kat keta aku tuu... lagipn esok dah nk masuk bengkel!!! Alang2 masuk bengkel so repair suma sekali... apa nk buat lagi??? Itu ja pilihan aku ada....

Pesan dan nasihat org tua dan kawan aku... "hg p la pelepas apa patut... kerap sangat xcident niiii... buang sial suma!! " huhu.... Bukan x percaya tp kdg2 perkara ni bukan main2... mmg dah ditentukanNYA tp usaha dan ikhtiar perlu jgk utk halang dan hindar perkara2 yg x elok trjadi...

Insyallah!! pas settle dan dah cantik aku bikin keta nanti aku p laaaaaaaa!!!! huhu :(

Sunday, October 25, 2009


...selesai sudah knduri kesyukuran semalam!! Alhamdulillah... :) Kali ni x mmg xda masa langsung utk urus semuanya... so aku serah ja kat mak su aku utk buat apa patut. Tok... baru2 ni demam selesema dan letih sangat2... so mmg xda sapa nk buat suma tu, aku pn kalut ngan keja dan ulang alik klinik x sudah2 lagi walaupn sudah turun tahap kuning Nur Arissa Damia tuu.. Yang p memanggil jiran2 kampung pn aku harap kat Along dan Angah jaa tp syukur suma jiran2 faham dan x sorang pn yg x datang semlm... Aku balik keja baru sempat gi memanggil yg dekat2 dan ustaz yg akan buat tahlil dan doa selamat... Ustaz tu 'belah mulut' si 'Adik' juga... :)

Walaupn hanya sederhana ja tp sampai ke mlm jugak laa.. lega sb x datang serentak. Saling silih berganti so sempat la hidang dan layan kawan2... terima kasih kt suma yg sudi hadir dari jauh dan dekat...saudara-mara, jiran tetangga... Aya&famili ( jauh dari KL.... ), Arman&famili... Is@tombak (ntah bila nk datang ngan famili??? ) , Yana ( ni pn sama.. bila la nk bw anak sndri ;)) +Mak Tam&anak2nya... Mie yg baru habis meeting... dan kawan2 keja yg lain.

TQ semua.....:X selesai sudah satu bab!!! apa plak pasni.....? :D

Friday, October 23, 2009


Kambing!!! Apa yg korang tahu pasal kambing?? xyah ssh2 cari tp yg pastinya tentu korang tahu yg Nabi mmg menternak mengembala kambing. Memelihara kambing adalah sunnah nabi2... Malah banyak khasiat ada pada kambing terutama susunya.... :D

Baru2 ni aku bagi sekor kambing Jamnapari kt sepupu aku utk dia bela sebagai kambing 'pawah'. Bagi ja dia jaga mcm kambing dia sendiri, lgpun dia dh 6 tahun berpengalaman bela ternak menatang tu.. Aku serah bulat2 kambing tu, buat lah camna pn... jaga la mcm hak dia!

Dh hampir seminggu kambing tu kt dlm kandang dia dan td aku sggh jengok. Baru td ada kesempatan jengok brtanya khabar sihat or sakit kambing aku tuu... Itupn aku x jengok pn kambing tu kat atas kandang tu sb dh malam just jumpa ngn sepupu aku tu jaa. Dh bnyk kali sngt dia call n msg aku nk jumpa tp trsngat bz nya aku dgn keje... kelas dan agenda lain smpai pedih gak lobang tinga aku kena perli.. adehhh... ;))

So lama jgk aku luang masa sembang sb ssh pulak aku nk jumpa dia plak pasni.. Pasal ternak kambing ni aku faham sngt2 kerenah dan masalah nk kena tanggung, bela menatang hidup ni sama la macam bela dan jaga anak.. makan minum kena cukup... kesihatan sakit penyakit kena kawal.. nk p jalan2 xkn nk bw kambing2 tuu, mna leh tggl walaupn sehari!! XDA CUTI!!! 24jam x kira hujan ribut.. raya atau apa2 sj... kambing kena cukup makan minum utk terus sihat!!

Nk beranak satu hal... mna leh tetapkan masa utk dia beranak?? ikut dan laaa... sb aku pernah buat keje2 tu x lama dlu. Di pagi Hari Raya Puasa, kambing aku bela beranak!! apa mau bikin??? Dia pn mau hidup.... :( itu dulu laa.. masa tu aku kena jaga dekat2 20 ekor kambing dan kibas+anak2 kepunyaan kerajaan dan PM.. Pak Lah!! Tp malangnya habis suma kambing2 tu kena kebas... kecoh gak laa. huhu... Tp itu pengalaman aku yg x dpt aku kongsi ngan korang camna keadaan dan rasa cuma boleh kongsi cerita dan kenangan aku ja laaa.. kalu korang nk tau camna ssh senang ternak kambing?? cuba la seminggu kat rmah sepupu aku tuu.. Kalu xda sifat kesabaran dan kasih sayang serta berperikebinatangan... 1 hari pn belom tentu korang sanggup tggu!! Comfirm!!

Sbnrnya apapn pekerjaan yg korang buat... buat la bersungguh2.. ikhlas dn jujur. Pastinya ada keberkatan dari apa yg telah kita buat.. pasti ada habuan yg akan kita dapat.. tanam niat yg betul sudah tentu hasilnya adalah sesuatu yg istimewa yg xkan kita sangka atau bayangkan. Budi baik dibalas baik... jgn dikenang kisah yg sudah kerana kekadang KEBETULAN ATAU SURATAN?? akan buat kenangan lama muncul depan mata!! dan x disangka2... Kdg2 merindui orang yg lama x jumpa atau terpisah membuatkan rasa rindu itu sampai ke hati dan perasaannya.. sb ada juga kdg2 kalu sebut namanya takut tersedak pula!!

*psttt... tq kat sorang kawan aku yg berusaha hingga aku dapat gak sekor :D tq
ACCIDENT!!!! xsiden lakkkk:( aku tr-xsiden tp bukan salah aku... UNSER tu kuar simpang then dgn penoh x sabar nk kuar jugak2 walaupn mmg sah2 xleh lepas..!! Aku dah usaha untuk nk mengelak n bagi dia ruang utk dia jalan dah pn... Adoiii... 'dommm!!!' 'kanggaro bar' Unser dia hentam sisi tepi kat belakang bawah tempat isi minyak tuuu... kemek arrr :( apa lagiiii...!!!

Tengah panas terik matahari buat aku pn sama panas jugak... peluh dah x aku sedar meleleh berlengas. Stop tepi then belek kemek cam si tikus tngk besi, nk tokak x boleh... 'cina' yg bawa Unser tu x lari then dtg utk settle!! Aku angin gak bila dia hanya nk byr rm80 jerk mulanya then up sikit rm100 bila aku mula x puas hati.. adehhh!! ingat aku kebulur sngat duit kerr?? Aku cuma nk yg kemek tu xda dan xmo susah2 buat report pasal xsiden yg x seberapa tuuu... wat susah2 ja!!......Dengan senyum aku kata: "aku xmo 1 sen pn lu punya duit... kita bawa ini keta p mna2 pomen lu kenal then lu bayar dia punya kos!! "

Akhirnya persetujuan tercapai bila 'Ah Chai' tu akan byr suma tu tp kena antar keta aku kat kedai kawan dia kat 'Raja Uda, Bagan'... Aku setuju dan berserah ja kalu dia nk tipu aku pn samada wujud kedai tu atau tidak sb seduit pn aku x ambil dari 'Ah Chai'. Aku percaya 100% dan cuma ambil no telefon dan no kereta Unser dia jaa...

Aku terus bergegas ke kedai yg 'Ah Chai' bgtau tu kat Jalan Raja Uda, Butterworth berbekalkan no telefon kedai pomen tuu... Lega bila jumpa kedai tu dan sah 'Ah Chai' tu x tipu aku, dia bayar suma kesan kerosakan yg dia langgar tuu. :)

Cuma yg buat menyusahkan aku bila terpaksa tinggalkan kereta 1-2 hari utk repair+cat suma tuu... :( 'patah kaki' bila aku xda kenderaan lain, motor aku belum repair lagi... roadtax baru jer aku bayar 3 hari lepas.. Aku dah janji akan antar keta aku hari Selasa ( 27hb Oktorber 2009 ) ni!! Kesempatan tu aku amk utk repair bonet yg kemek sb terlanggar tiang telefon... bumper depan yg trkeluar sikit sb keta undur then hentam bumper aku... Alang2 dah masuk bengkel so biar siap suma sekali!!

Hmm... apa yg aku nk kisahkan kat sini pasal KEPERCAYAAN!!! Mmg susah utk buat orang percaya dan mempercayai orang.. Bila sudah ada kepercayaan org kepada kita, jangan kecewakan dan musnahkan kepercayaan itu... terutama jika dia orang yg kita kenali dan sayang, bila kekadang kita boleh dan lebih percayai orang lain yg xda kena mengena pn... dalam sedar x sedar itu dah pn berlaku td... haram aku x kenai 'Ah Chai'!!! dan td aku percaya dia jaa... atas niat suma settle!!! huhu...

Thursday, October 22, 2009


Kenduri Kesyukuran!!!

AKu nk jemput korang suma.. kawan2 aku yg mana aku x sempat msg atau jumpa korang datang ke rumah aku pada hari SABTU 24hb Oktober 2009 bersamaan 5 Zulkaedah 1430.. JAM 3 ptg!!! JEMPUT DATANG suma sb ada sedikit kenduri kesyukuran setelah semuanya selesai... sumanya sudah selamat dan berharap akan terus selamat hendaknya.

Syukur dengan kesihatan Nur Arissa Damia dan mama yg semakin hari semakin pulih sudah.. Syukur juga buat kawan2 yg senasib dgn aku malah penuh kesyukuran dan sama2 mendoakan juga buat suma agar dilimpahi rahmat... dibekalkan kekuatan utk menghadapi kehidupan... ditemani kebahagiaan hingga hujung nyawa... sentiasa terus aman sentosa dan dilindungi dlm suma hal yg kita lakukan...

Semoga nanti dalam kudus bacaan yaasin dan tahlil moga tuhan limpahkan kejayaan serta keselamatan kepada keluarga dan seluruh sahabat semoga kukuh ukhuwwah antara kita dan selamanya dalam redha Allah S.W.T....

Dan buat sahabat aku di sana juga... aku ada sesuatu utk kongsi dgn korang tentang protokol doa semoga segala hajat, impian, keinginan, cita-cita akan dimakbulkan oleh Allah SWT. Susun la doa mengikut protokol cam contoh 'DOA UNTUK KEKASIH' kt bawah niii...

Elakkan berdoa seperti mengarahkan Allah melakukan kerja seperti, “Ya Allah murahkanlah rezeki aku”. Atau “ya Allah, panjangkanlah umur aku”.

Bukankah bunyi doa itu seperti mengarahkan Allah melakukan kerja. Seharusnya doa yang baik adalah dengan meminta permohonan.

Bagi yang sudah berumahtangga, doa untuk kekasih di bawah perlu diubah. Bimbang lain jadinya nanti :D

DOA UNTUK KEKASIH

Dengan nama Allah
Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang…

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan…
Dia milikku, tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku…
Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Agar kemesraan itu abadi…

Ya Allah…
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi
Seiringkanlah kami melayari hidup ini…
Ke tepian yang sejahtera dan abadi…
Maka jodohkanlah kami…

Tetapi ya Allah…
Seandainya telah engkau takdirkan…
Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh dari pandangan ku…
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan…

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan…
Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah…
Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…

Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkanlah aku dengan takdirMu…
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan…
Adalah yang terbaik buatku…
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku…
Di dunia dan di akhirat…
Dengarlah rintihan dari hamba-Mu yang dhaif ini…
Janganlah engkau biarkan aku bersendirian…
Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah…

Ya Allah…
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan kebahagiaan di akhirat…
Dan peliharalah kami dari azab api neraka…

Amin… Amin… Amin…Ya rabbal ‘aalamiin…


Wednesday, October 21, 2009


TIKUS....!!! aku ada sembang pasal tikus yg brmaharajalela dlm rmah aku kat seorang sahabat baru2 nii... risik2 kaedah nk bagi hilang suma tikus2 tu yg langsung x takut ngn kucing... dan sbnrnya kucing tu yg takut sama... sb besar sngt 'cik ti' -cik t' yg ada dlm rmah aku tuu.. :)) Dah lama sbnrnya aku nk halau menatang tu tp disebabkn pantang larang org tua2 supaya x apa2kan menatang or buat benda x elok sb bini mengandung... so 9 bulan dan hampir setahun gak laa 'cik t' tu wat gila dlm rmah aku... sabar jaa...


Dan semlm bagai tahu apa yg aku plan utk hapuskan menatang tu... 'cik t' mengganas!!! Dia tebuk tudung saji.. roti Gardenia pek besar, baru ja beli dan belum pn disentuh... habis dia kerjakan.....2 bungkus bihun utk wat jamu kawan2 yg datang jenguk baby pn kena buang camtu jaaa.... 2 pek Maggi Pedas Berapi- aku beli kat K4... pn dia tebuk!!! Beras dlm kampit berlubang bocor... Wayar letrik lampu bilik air dia gigit dan putuskan..... almari baju abih macam kena punggah...... AKU BENGANG!!!! mmg geram sungguh.... x abih ngn tuu, kat dapur tu bau air kencing 'cik t' jaa dan kain lapik lap kaki dah jadi jamban 'cik t' jugak... ... Adoiii... mmg aku marah!!!


Lalu aku cari racun tikus.... 5 jenis racun aku beli!!! Jenis biji.. serbuk... beras... gam...!!! dan aritu jugak aku umpan dgn suma racun2 tu bila perangkap dah x relevan lagik... sampai kesudah dia x masuk perangkap atau terkapit!!! Yg terkapit hanya kucing yg mlm2 ceroboh masuk curi lauk bukan cari tikus...!! Hampehhh toiii.....:-s


... nasib la 'cik t' tu nk mampus kat mana, samada dlm almari atau atas syiling rumah!! Asal dah xda menatang perosak tu lagi.. Racun2 tu aku letak dlm makanan 'peberet' dia laaaa - roti Gardenia... maggi... nugget ayam mekdi... huhu. Merata tempat kat dapur so dia x ssh2 cari n tebuk tudung saji baru beli... Aku tggu penoh rasa geram dan busuk hati kat menatang nii tp *%$^@** langsung dia x kuar mlm tuuu...!!! 2-3 kali aku tngk umpan2 tu belom dia sentuh!! Terasa nk maki tp sabar ja laaa... huhu


Pagi ni lewat p keje.. umpan2 yg aku letak smlm abih sudah bila ntah masa bila 'cik t' tu angkut n makan... Lega sikit bila suma umpan2 aku tu dia kedarah abih!! :D so tggu hasil kesan racun2 tuu... power ka x??? hehe...tercari2 kot ada yg dh mati kat bawah2 meja... peti ais dan tempat2 tersorok kt dapur tuuu... tp x jumpa!!

...akhirnya aku dapat msg ---'tikus mati 4 ekor dlm longkang, 1 kt dapur... 1 yg besar tu dn yg lain2 kecik2' !!! Alamak!!! nmpknya aku kena bersedia dgn serangan yg mungkin jd sb 2 ekor yg paling besar belum mati!!! Racun dah abih aku guna so kena segera cari racun baru... TIKUS oh TIKUS!!! huhu JAGA KO...!!! :-w

Tuesday, October 20, 2009

"Cium lah dahi itu... sb dahi trletak di tempat paling tinggi dan tempat simpan ingatan supaya x lupa semua kenangan... ingati kebahagiaan dan kegembiraan...ciumlah dgn harapan hilang suma kedukaan... kerisauan segala kekecewaan...
...ciumlah pipi kiri dan kanan itu... sb pipi menjaga senyuman manis yg sentiasa terukir dan senyuman yg memberi ketenangan... Bibir yg punya pelbagai rasa.. perasaan dan kata2 yg keluar terjah ke telinga ini.. lalu mengharap biarlah semua rasa perasaan dan hanya kata2 manis dan indah untuk didengari...
....ciumlah dada itu dengan niat tertanam dalam hati bahawa dialah teman sejati... dialah sehati dan tersayang hingga hujung nyawa ini...
...genggamlah erat tangan itu bagai mengikat simpul supaya x terlepas... ciumlah tangan itu dgn doa dan harapan agar tangan itu akan membelai mesra, menjaga segenap ruang kehidupan dan x terlerai apa jua ikatan yg terjalin... dan yg penting ciumlah dengan penuh kejujuran....!! "



PEACE!!! tntu terbayang simbol keamanan dan merpati putih bila sebut perkataan tu... mengajak suma sama2 menjaga dunia dari perang, pertelingkahan kaum atau apa saja yg berkaitan dgn tidak selesa dan terancam... suma org harap camtu.

Sbnrnya suma ni berkait dgn harapan supaya kekal selama2nya walau apa jugak perasaan yg ada... xmo ada rasa kecewa.. terluka.. sedih atau apa saja perasaan yg buat x tenteram hidup. Biarlah aku dgn dunia aku dan kamu dgn dunia kamu tp kita masih 'ada' dalam dunia baru... dgn perhubungan dan jalinan perasaan yg lain. Dan semlm aku terserempak dgn sahabat se-kolej yg dah lama x jumpa sjk dia cuba hasut aku dgn MLM!!! Dia yg mula cuba menarik aku terjebak dgn 'bisnes' yg kemudian dia terus lenyap dan hilang kawan study aku masa tuuu.... bila semlm aku ingatkan dia sudah berjaya dgn bisnes 'Meniaga Larut Malam' dia tuu tp rupanya sangkut seperti yg aku jangkakan. Sama juga baru2 ni seorang lagi sahabat yg cari aku setelah lama juga x jumpa, utk buat bisnes yg sama dgn sahabat se-kolej aku tuu.. dan nampknya aku bakal kehilangan sekejap sahabat itu buat sementara sb aku akan sentiasa MENGELAK dari bisnes yg sama serupa macam tu jika dia masih mendesak aku serta kawan2 aku yg lain... sori sahabat!!! Setakat nk sembang kosong sambil pekena teh tarik, aku sanggup lagi belanja daripada sembang bab bisnes 'angin' tuuu.... biar la aku x kaya... x ubah apa2... dan bukan sebahagian 'one team' tu... huhu.. kalu aku dpt duit haram 4 nombor ekor atau rompak mana2 rm12,000.00 tu aku join laaaa:) kiki

Bila semlm aku dngr dia dah x buat bisnes tu... aku rasa bagai ada semula perasaan baru dlm berkawan bila dah xda agenda tersembunyi yg lain... lega dan bebas utk berbincang apa2 saja. Baru sempoi, bebas dan x terbatas dgn perkara yg buat org semak sb x suma org suka apa yg kita suka...



PEACE!!! utk my sahabat!!!

PEACE!! utk teman sejati....

PEACE!! utk sayang....

PEACE!! semuaaaa....!!!



Monday, October 19, 2009

Patut atau tidak??? Bila aku buat baru trfikir patut ataupn tidak aku lakukan suma tuu... Adehh.. ntah apa yg dia fikirkan tentang aku ntah laa. Sah2 aku mencampuri urusan peribadi seseorang.. menceroboh privacy mereka.. Tp apakn daya bila dia sahabat aku dan hanya ada satu perasaan yg tersentuh utk aku terjah seseorang...
Jelas rasa kecewa dan tertekan dalam dirinya yg dapat aku rasa sb aku kenal dia... x sampai hati utk biar ia berlarutan bila dah bertahun2 aku kenali dan banyak juga kekecewaan yg dia alami. Xda prasaan yg lebih dari rasa kasihan atau sama juga rasa kecewa aku bila dia bagai dipermain2kan.. atau hanya mengambil kesempatan...
Akhirnya tnpa rasa bersalah aku bagai membawa 'amaran' dalam msg2 aku kepada seseorang yg ntah patut atau tidak aku luah apa yg aku rasa... dan aku sudah pn lepaskan sedikit sebanyak apa yg sedang berlaku.. x pasti dia sedar atau x, aku dah lama terbabit...
Bila sudah tiba masanya... samada terima atau tidak ia tetap akan berlaku!! samada kecewa atau tidak terimalah dgn tabah dan redha. Samada sedih atau gembira, perasaan tu sudah pn dirasai lama.. hanya kesabaran perlu kekal kuat dlm diri-mu 'kawan' sb aku x punya apa2 hak atau kekuatan mahupun keistimewaan utk buat segala2nya berubah... segalanya ada pada diri-mu!!

Bila suatu hari masanya sudah tiba... antara kebahagiaan atau terus dilanda lagi dgn kecewa, kita kena terima apa jua ketentuanNYA... Biarlah masa yg menentukan bila sudah ada usaha dgn niat yg baik sudah pasti suatu masa sumanya akan berakhir juga.. insyallah!! Doa-ku semoga segala2nya selesai...

Dan bila sudah tiba masa dan hari itu... bila sudah hadir kebahagian dan berakhir kedukaan yg selama ini ditanggung, hanya doa juga yg aku mampu iringi kegembiraan...

Sunday, October 18, 2009

...KAPITAN bila dah xda tmpt tujuan lain nk aku tuju. Ntah apa yg menarik aku selalu ke sana? ntah laa... menu? mungkin laaa selain 'wifi' free... TEH TARIK+COOL CHA CHICKEN!!! adehhh... x jemu2 aku kedarah yg tu.. ntah apa la mamak tu boh!!! Sbnrnya banyak perkara lain yg berlaku di KAPITAN yg aku xkan lupakan.... malas nk citer!!! sb nanti ada yg terasa...
... DONUT!! lama dah aku x sggh kat situ... lama sangat!! Sejak2 kapitan buka laaa... best jugak lepak situ tp bukan leh selalu... manis semanis jugak kenangan yg berlaku kat situ.. lalu jerk tingat nk sggh tp dah kurang minat... maybe jemu dah!! tggu selera dtg kembali nanti...
....FERI dah lama aku x ulang alik dgnnya.. lama sangat2. Mungkin sb sikap aku x suka ditggu atau menunggu lalu jambatan lebih adil utk aku terjah ke pulau. Sjk dh siap tambahan lorong atas jambatan, dh x sesak dan sangkut berjam2 lagi.. lalu lebih selesa utk pecut dan mengharap tiada saman utk aku... huhu!!
....masihkah ada sinar itu atau tenggelam lenyap bersama kisah lepas? atau ada cahaya lain bila malam tiba? hmmm.. ya mungkin sinar itu lenyap tp cahaya bulan pula brganti utk temani...!! tp buat apa berharap pada sinar mentari yg mula tenggelam dan cahaya bulan yg belum tentu nk terangi malam jika ada lampu jalan yg mampu terangi kelam malam..
..JUMaaT 16hb Oktober... baru ni rupa2nya Nur Arissa Damia siap di'sunat'kan+cukur kepala.. ingat nk buat ari AHAD 18hb, x sangka plak suma tu selesai sudah... x kisah la cuma aku nanti akan hanya buat kenduri kesyukuran lagipn arini tahap kuning dia dh mula turun. LEga dalam risau lagi... yg pastinya ntah ubat atau petua yg mana satu yg buat tahap kuning dia turun?!!! Aku mmg x pasti... sb bnyk sangat ubat dan petua aku gunapakai :) huhu...
.. x kisah la apa2pn asal Nur Arissa Damia semakin pulih dari suma tuu... bila semalam 17hb Oktober 2009 genap sudah 12 tahun ulangtahun perkahwinan yg dilalui dgn pelbagai dugaan, pengorbanan.. dan kisah. Selama 12 tahun dgn 3 cahayamata sudah berbaloi utk menghadapi masa depan yg akan ditempuhi lagi bersama2.. Tiada kata dan ucapan indah utk itu cuma doa dan harapan ia berkekalan utk selamanya... lupakan segala kesalahan dan kesilapan yg terjadi bila masih ada nyawa utk disayangi dan menyayangi. SELAMAT ULANGTAHUN KE-12!!!

Thursday, October 15, 2009

SIAPA DIA SEBELUM AKU??? pernahkah terfikir siapa dia sebelum kita hadir dalam kehidupan seseorang?? Patutkah kita selongkar suma cerita dan kisah silamnya?? Aku rasa x patut!! kalu sudah ada sayang x kisah samada dia bekas kekasih sapa... bekas tunang kaa... atau bekas apa2 jaa... suma tu bukan hak kita utk pertikai, kesali atau pikirkan. Itu keje ALLAH... kita x boleh ambil alih dan pertikai ketentuannya... Setiap orang ada kisah dan kenangan sndri so biar la suma tu menjadi kisah atau rahsia peribadi yg teramat peribadi utk dikongsikan.Siapa dia sebelum aku?? Plz... jgn pertikai tentang kehidupan sebelum kita hadir dalam dirinya... kerana dia pn sudah hidup dlm dunia ni mcm kita jugak.. dia ada kawan2 dia yg bukan kawan kita... dia ada pendapat yg bukan sama dgn kita... dia ada minat yg mungkin kebetulan sama dgn kita... malah beribu lagi perbezaan antara kita!!! Terima lah seadanya... sayangilah seikhlas hati... pupuklah kemesraan dan kisah baru tnpa kenangkan perkara yg lepas. Pertemuan antara dua insan akan menemukan beribu perbezaan... kerana setiap kita x sama hati dan perasaan, pendapat dan pandangan.

Siapa dia sebelum aku?? Jgn cuba tnya tp cuba faham dan biar ia hilang supaya trus lupa dan lenyap dgn kisah baru yg lebih patut kena fikir.. jgn cuba cari sb akan jumpa masalah yg mungkin amat rumit utk ditelan nanti... Baik jgn mencuba jika x kuat dan cukup tabah utk hadapi suma tu. Bukan nk gempak atau ugut tp aku sndri pn memiliki orang yg sudah punya kekasih sebelum aku hadir dlm hidup dia.... so what??? Itu kisah dia.. dan aku pn apa kurangnya so adil kn?? Sama2 simpan apa yg patut cuma jgn cuba bandingkan antara siapa dia sebelum aku.... terima seadanya!! syukur selamanya... doakan kebahagian berpanjangan... !!

Wednesday, October 14, 2009

asalamualaikum... salam diberi pembuka bicara... semoga kalian yg sudi membaca citer merepek aku dilindungi dan dirahmati Allah hendaknya.. Jangan 100% percaya apa yg aku tulis dan citer kerana dalam benar ada kelentong yg perlu aku tokok tambah - kerana menjaga hati!!! Citer aku tulis dari pandangan aku dn tentunya ada yg x setuju so ada aku kisah??? hehe sori... Bila hilang kepercayaan yg selama ini kita cari pastinya akan jumpa kekecewaan yg melampau... tp sapa x pernah buat salah dan kesilapan? Dan penyesalan adalah lumrah bila sedar tentang kesalahan...

Dan sejak itu telah berlaku perubahan... berkat kelahiran baby anugerah dariNya. Sikit demi sikit keadaan semakin berubah dan mcm ada semangat baru pula. Perkara yg lepas usah dikenang, biarlah menjadi memori indah walaupn sbnrnya pahit utk ditelan malah sayang pula nk dihabiskan. Kehidupan perlu diteruskan.. semangat perlu terus tertanam dalam diri walaupn sbnrnya sudah goyah sedikit.. jnji kena trus ditunaikan supaya xda sapa yg terluka kecewa... Biarlah apapn yg bakal terjadi nanti sesudah janji dikotakan samada ada kisah baru atau luput bersama janji itu... biarlah ia berlaku sendiri supaya xda sapa2 rasa bersalah.. kecewa.. sedih atau keliru lagi! Redha dan rela tanpa ada kerisauan walaupn sbnrnya berat utk ubah perasaan yg x pernah menipu ini...

Dan bila sejak itu... perasaan takut utk trima kenyataan dan hakikat apa yg sepatutnya yg berlaku dan kena berlaku mcm ada tp xda jaaa.... Tp timbul pula takut lain bila arini dah hari ke-14 Nur Arissa Damia masih lagi kuning... dan bila arini juga kena p HBM amk darah dan air kencing. Dan lagi takut bila air kencing diambil menggunakan jarum yg di cucuk terus ke pundi air kencingnya... huhu Sapa kata baby x merasa sakit... bila deria sentuh dan rasa nya buat dia menangis teresak2... Smpai fobia bila aku nk pegang tangan yg selalunya dia genggam kuat jari jemari aku... bila kena amk darah dan biru sudah bekas jarum!!

Dan selepas itu... result darah dan air kencing tu hnya boleh dapat tau pada 26hb Oktober niii dan kena jumpa pakar. Dan ini semua dah jd sama risau.. sama takut cuma dalam situasi yg lain...


.... dan bila selepas ini, jika masih ada serba sedikit perangai pelik atau buang be'at yg mungkin trjadi tnpa sedar hrp2 'dia' faham dn memahami keadaan.. jgn risau kerana sayang itu masih tetap ada seperti dulu....!!


Sunday, October 11, 2009

SUSU KAMBING... !! akhirnya susu kambing menjadi salah satu pilihan bila dah mcm2 petua lain aku dah buat utk turunkan tahap kuning Nur Arissa Damia... Aku dah cuba 'ubi sengkuang cina'... dah mandikan dgn rebusan daun kucai.. asam belimbing... dah beri 'serbuk mutiara'... dan mcm2 lagi petua pelik org lama2 niii... tok aku yg dh berusia 80an pn dh ikthiar abis segala ilmu dia ada tp tahap kuning anak aku masih agak tinggi... selepas masuk Wad HBM aritu tahap kuning tu turun la sb kesan lampu biru.. tp sebaik kuar dari Wad, tetiba tahap kuning tu naik semula.. adehhh...!! Ni suma gara2 baby xmo 'berak'... sb tu tahap kuning dia xmo turun..!! Arini dh 4 hari baby xmo membuang... x kembung... x sakit... x muntah... tp menyusu kuat!! Aku sbnrnya mudah nk dapatkan bekalan susu kambing ni tp sengaja xmo bagi baby aku selagi boleh buat dgn cara lain.. Akhirnya susu kambing juga yg aku cari... huhu.. dah 2 hari aku suap sikit dan arini masa p check darah, tahap kuning dia turun sedikit. Alhamdulilah... x masuk wad lagik... cuma esk cam biasa Klinik Kubang Semang pula laa baby kena p check...:D

Dalam sibuk2 kisah baby.. aku sbnrnya kena keje di hari migu niii.... rushing p opis siapkan yg boss nak then kena gi ke Pej. Vet. Daerah SPU... ada prog lak arini kat Kg. Selamat. Sempat juga aku siggh rmah Mie melawat baby baru dia juga sebelum aku buat suma keje2 td... Masa yg ada mmg guna betoi2... huhu... Dan masih ada petua org lama yg aku sempat bawa balik dari rmah Mie...IKAN HARUAN!!! 3 ekor ikan haruan 'fresh' dari bendang kat rmah dia utk isteri aku yg sakit operate... hidup2 lagi!! Terima kasih bebanyak2 sb bagi free jerkk... bukan senang nk dapat sekarang kalu mengail dalam bendang sb abis dah kawasan bendang dh beracun :D Kalu nk yg bela mmg belambak... kat market.. pasar hari atau kt Tesco pn adaaa!! Nk lagi mudah beli ja pati ikan haruan yg belambak dijual kat farmasi.... tp masih ada cara tradisional yg perlu kita pelihara dan truskan selagi masih hidup ikan haruan di bendang.... heheAntara SUSU KAMBING dan IKAN HARUAN adalah petua tradisi turun temurun yg kita guna hingga sekarang.. Suma tu ikthiar kita tp ALLAH maha kuasa... semoga baby dan mama cepat sembuh!!

Friday, October 9, 2009

Sayang adalah apabila ada keselesaan, kejujuran, kepercayaan, saling memahami, saling menerima buruk dan baik, kelebihan dan kelemahan, saling mengambil berat, perkongsian ke arah satu tujuan yang sama.... mungkin akan ada sedikit prejudis, sedikit egois atau sangsi... tapi semua terlindung dengan rasa bahagia disayangi dan menyayangi.... rasa rindu... jauh jadi dekat.. sepanjang masa teringat dan terfikirkan dia... dia buatkan kekurangan kita jadi kelebihan dan hati kita tenang... agaknya laaa.?

sayang ... mungkin mengharapkan dia berbuat segalanya untuk kita... tapi ... pada masa yang sama kita akan cuba untuk tidak menyusahkan atau membebankan dia... bermanja bukan alasan untuk merimaskan dia dengan rengek-rengekkan... sebaliknya cuba memanjakannya dengan tolak ansur adalah tindakan yang lebih matang...

kerana sayang jugak hadir tnpa disedari dan perasaan sayang tu x pernah menipu malah xleh tipu diri sendiri bila ia wujud secara jujur... cuma bagaimana seseorang tu menterjemahkan rasa perasaan sayang tu kepada orang yg dia sayang... adakah dengan ucapan sayang atau dengan perbuatan yg menunjukkan ada perasaan sayang tu..? Terpulang pada diri mcmna nk luahkan sb perasaan tu boleh rasa wujud jika sama2 terima dan sama2 beri....

09 hb Oktober... apa ada pada tarikh ni??? 2 hari lepas aku aku dipaksa ngan Along n Angah p cari hadiah... depa nk beli hadiah dgn duit raya depa. Aku bawa ke Jusco Bandar Perda meronda cari hadiah tu... Along n Angah sendiri yg pilih apa yg depa berkenan sb hari ni 9hb oktober genap lagi setahun tambahan umur mama depa... SELAMAT HARI LAHIR buat mama juga isteri aku yang ke 34!!! Hadiah paling bermakna tntunya baby yg lahir baru2 ni.. :D Selalu sambut kat Pizza Hut jerk tp tahun ni dlm tempoh berpantang so xda wat apa2 smbutan...

dan xda hadiah yg lebih istimewa bila wujud dan masih kekal perasaan sayang itu sampai bila2 walaupn pelbagai dugaan sudah melanda... dan kini makin bertambah insan yg aku sayang!! i love u... missed u... forever... !!!

Wednesday, October 7, 2009

NAMA!! akhirnya harini aku selesai buat 'surat beranak' dan 'myKid' new born baby... dan aku amk kesempatan tukar K/P aku skali sb rosak... kunun bermutu tinggi dan mmg diakui bermutu tinggi utk rosak cepat!! 3 mggu siap!! >:) Baby plak pg2 kena p klinik utk susulan check tahap kuning.. tetiba naik pulak arini. Adehhh... so 5 ari brmula arini aku kena bw utk check darah, esok kalu naik lagi terpksa kembali pulang ke HBM.. :(( itu esok punya hal lahhh.. malas pikir dah.

...aku cuma nk citer pasal nama baby yg dh tertera sudah kt 'surat beranak' dah siap dan 'myKid' tu sedang diproses sudah... :D Kali ni aku x terlibat dlm cari nama cuma ada membantah sb panjang... tp bantahan aku ditolak!!! huhu... so terima ja laa lgpn ni last baby... biarlah ibu yg banyak berkorban diberikan pengiktirafan memberi nama... Akhirnya.... Nur Arissa Damia menjadi pilihan hati dan selesai sudah hadiah pertama utk anak bila nama telah diberikan!! Semoga bila dah ada nama niii...diberikan 'cahaya' (Nur) keagamaan.... harap2 baby penuh 'azam dan kuat' (Arissa) mengharungi dugaan hidup seperti makna pada nama dia... dibekalkan 'kebijakan' (Damia) utk menjaga diri, membawa bekalan ilmu sehingga pulang ke akhirat kelak... insyallah!!

Tuesday, October 6, 2009

TERINGAT... !! bila tringat aku cuba nk lupakan tp tetap jugak ingat xmo hilang.. mau x ingat bila sendiri pnya keje.. bila sndri cari... dan bila dah jumpa atau terkantoi baru nk ingat nyesal or apa2.. Bukan nk salahkan sapa2 tp itu la benda yg dah berlaku dan akan ingat sampai bila2... bila dah teringat perkara yg lepas harap2 beringat masa depan.. Menyesal?? aku mmg menyesal dan juga x menyesal... 2dua ada!! Biarlah aku jerk yg ingat sampai xleh lupa suma tuuu...

...teringat baby+mama yg masih dlm wad HBM, baby masih tido bawah lampu biru.. kesian bila kena cucuk amk darah tengah2 mlm.. pagi2 buta.. smpai cam dh fobia baby aku tu bila sentuh tangan dia... dah x bagi pegang dah!!! Asyik tersentak trkejut tiba2... cuma cam pelukan mama dia jaa. Cuma lega sikit kerisauan aku bila dah turun tahap kuning.. badan dh putih gebu semula walaupn cam kecut sikit sb stress dan sakit.. Maybe tnghari ni leh 'discaj' dah... bila sepatutnya ptg smlm tp hujan lebat then doktor tahan lagi.. ''esok ja balik...hujan niii..!!" Ya laa.. asal baby dah xda kuning.. dah x kena cucuk... :) lagipn angah kat rmah dah mcm x tntu arah dah... nk melawat xleh!! Ketat peraturan gara2 H1N1....

....teringat Along ( Noorul Diyana ) masa dlm kandungan dah dpt perhatian doktor bila uri ada ketumbuhan. HSJ jugak tmpt ulang alik aku bila pakar dpt kesan ketumbuhan tu takut ada kesan kat baby.. so cesarean adalah keputusannya... lagipn baby besar ditambah dgn tulang punggung ibu yg agak kecil dan mustahil utk melahirkan baby dgn normal.. aku sain jerk sb xda pilihan!! Dan ntah apa jd kat uri tu aku x pasti... camna ketumbuhan tu pn aku xto... :) Dan Along xda masalah apa2 sehingga arini cuma dia terlebih manja b4 dpt angah.......masih juga aku teringat Angah( Amira Nafeesa ) bila cesarean masih lg jadi pilihan terbaik atas dasar keselamatan nyawa. Baby besar, xleh bersalin normal dan pernah cesarean kat Along dlu.... so xda lg pilihan!! Dan aku masih teringat Angah pernah sakit dlu beberapa bulan selepas lahir, batuk smpai biru badan xleh nyawa.... smpai aku kena bg CPR kat angah!! Masuk wad HSJ semigu lebih.. dan itu saat2 lebih membimbangkan!! Lebih risau dari risau... lebih takut dari takut.. doktor sampai bg perhatian serius kat angah yg akan batuk sampai biru badan x tentu masa, smpai ada ubat khas utk dia... Teringat masa tu yg x mungkin aku lupa dah.. dan syukur Angah hingga sekarang hanya ada masalah 'gigi'.. yg lain2 beres.. sihat jerkk..!! hehee......teringat lagi 30hb 9 ritu, cesarean adalah relevan dan wajib.... kerana aku masih xda pilihan. Demi keselamatan dan nyawa, HSJ masih lagi tempat anak aku dilahirkan utk kali terakhir... 3 kali cesarean sudah tinggi risiko utk lain2 masalah yg mungkin timbul kelak, tp masih ada kuasa yg akan menentukan segala2nya... kita mampu merancang hanya tuhan akan menentukan.. berserah pada-NYA!! Dan aku masih teringat suma tu arini dan sampai hujung nyawa bila 'adik' masih ada kat dlm wad HBM... walaupn hanya kuning tp sb teringat kes lalu buat risau jerkk...!! Lagipn si ibu masih sakit dgn bekas cesarean lama so kali ni mmg sakit sngat2......

Sunday, October 4, 2009

Alahaiiii..... x ulang alik HSJ kena plak ulang alik HBM!!! Kuning!!! kuning baby naik lagi... semlm 251 arini 272 so pilihan terbaik masuk wad jaaa... tido bawah lampu!! Itu doktor nk lepas balik tp aku xmo bawa balik... aku nk soh masuk gak dlm wad sb jd apa2 nti sapa nk tanggungjawab??? Buleh plak call tnya pakar kt HSJ padahal dia pn berhak buat keputusan terbaik.. doktor la katakan!!! adoii.. servis oh servis...!! biasa laa huhu... So keputusannya masuk Wad 2 dan baby kena tido bawah lampu... kalu turun 'kuning' tu esok leh kuar, comfirm!!! Harap2 xda rawatan susulan lagi plak pasni.... :-s
FAKTA ::: JAUNDIS NEONATAL atau penyakit kuning bayi (juga disebut demam kuning) adalah perkara yang biasa terjadi di kalangan bayi pada minggu pertama kelahiran. Lebih kurang 60 peratus bayi matang (lahir selepas genap 37 minggu kehamilan) dan 80 peratus bayi pramatang mengalami masalah ini. Jaundis pada bayi terjadi disebabkan pemendapan pigmen bilirubin di dalam tisu, menyebabkan kulit dan mata putih bayi kelihatan kuning.

Masalah jaundis fisiologikal tidak berlaku dalam masa 24 jam pertama kelahiran dan tidak melebihi jangka masa dua minggu dalam bayi matang atau tiga minggu dalam bayi pramatang. Tahap bilirubin dalam darah juga tidak tinggi (iaitu kurang dari 250 mmol/L atau 12 mg/dL).

Beberapa punca boleh menyebabkan peningkatan paras bilirubin dalam tisu, antaranya:

Penyakit kekurangan enzim G6PD di dalam darah.

Ketidaksesuaian kumpulan darah antara ibu dan bayi - iaitu faktor rhesus atau ABO

Terlalu banyak sel darah merah (polycythemia)

Rawatan yang biasa dilakukan untuk bayi jaundis adalah rawatan fototerapi. Fototerapi adalah rawatan cahaya biru yang boleh menukar struktur bilirubin tak berkonjugat kepada lumirubin, di mana ia senang dikumuhkan di hati dan disingkirkan melalui najis.

Fototerapi perlu dilakukan berterusan; bayi didedahkan kepada cahaya biru ini tanpa pakaian dan mata bayi akan ditutup dengan penutup mata khas. Rawatan penukaran darah akan dilakukan apabila paras bilirubin tak berkonjugat dalam darah terlampau tinggi, iaitu melebihi 340mmol/L, walaupun setelah diberi rawatan fototerapi.

SUMBER :: DBMHOSPITAL

... adehh!! mmg takut kalu tau kesan2 yg bakal terjadi jika x ambil tindakan pantas, ini doktor suruh balik bila terang2 peningkatan paras tu naik agak tinggi..!! huhu...

Hmmm nampknya terbantut lagi usaha aku utk cari nama bila ada urusan lain yg lebih penting terjadi harini...

Saturday, October 3, 2009

Hadiah pertama utk anak adalah NAMA...nama juga penting utk membeza2kn antara kita terutama antara muslim dgn bukan muslim... bingung juga nk pilih nama yg sesuai sb bukan main2 dan sebarangan memilih nama pilihan sebab nama itu akan digunakan selama2nya dan nama perlu memberi erti yg elok... positif selain indah didengar atau serasi. Nama adalah identiti dan dalam agama nama adalah doa kepada anak2... memilih erti makna yg elok dan maksud yg baik sebab kerana nama boleh menjejaskan kehormatan dan mungkin menjadi sendaan yg memalukan anak itu kelak. Dan sekarang aku dalam situasi camtu.... masih hilang ingatan dan blur nk pilih cari nama yg bermakna harap2 aku jumpa sebelum 'due date' nanti...

aku cuba cari dlm 'tenet' tips2 dan nama2 pilihan yg baik maksudnyaa... yg sedap dengar. Along dan angah dulu aku dan 'mem' cuma cari dalam buku2 nama pilihan then bila bertambah lg sorang buku2 tu macam xda lagi nama2 yg menambat hati...sb nama yg aku pilih utk along dan angah boleh digunapakai utk 4 orang tuuu.... apa tidak nyaa ::::->

....utk along aku namakan NOORUL DIYANA kan tu dah 2 nama... si angah lak AMIRA NAFEESA pn dah 2 nama tuuu.... boleh guna utk 4 orang tp 2 org jerk yg guna... huhu... sb tu bila dapt baby baru ni plak mmg blur sikit nk cari sb sama jantina--> PEREMPUAN...!!

walaupn p mai p mai, pusing2 nama2 itu la jugak yg ada samada dalam buku atau kalu cari kat mna2 sumber pn... :) cuma nk cari kombinasi nama jerk.. biasa la trend sekarang bila nama dah macam pantun sikit.. 2-3 patah kombinasi nama org pilih sekarang niii... adoiii!! huhu.. Bagi aku mmg aku x suka... cukup takat 2 dan kalu boleh 1 jerkk tp sebab 'mem' pn ada pilihan jugak lagipn xmo berbalah dan terpaksa kombinasi nama digunakan... :D kaka.. satu pilihan terbaik!!!

Rasulullah s.a.w. bersabda bermaksud:

"Sesungguhnya kamu akan diseru pada hari qiamat dengan nama-nama kamu, dan
nama-nama bapa kamu, maka perindahkanlah nama-nama kamu itu."

(Riwayat Abu Daud )


aku ada 14 hari dari tarikh dilahirkan utk cari pilihan nama sesuai utk baby yg akan kekal dgn panggilan 'adik' smpai bila2 walaupn dah ada nama nanti :D... hehe tggu la nanti aku update bila dah dapat nama pilihan hati kami--> mohamad tahir dan noor hailawanis!!!
TERINGIN... sesekali bila rasa teringin nk sesuatu yg bukan milik sendiri buat x tenang gak hati ni.. nk minta segan inikan pula nk cakap. Teringin akn buat diri jd x tentu arah jugak.. tambah2 yg pernah dan biasa dapat pastu tetiba xda then lelama sekali akan timbul rasa teringin niii... selalunya benda2 yg lama dah ditinggalkan atau yg jenis bermusim mcm musim buah.. Dan sesekali aku rasa teringin then apa perlu aku buat??? Buat bodo??? lelama betoi2 bodo la jdnyaa.... buat xto mau meleleh air liur lak.... hmmm.. nmpknya kena minta izin kalu bertuan atau cari sampai dapat malah terpaksa tggu musim kalu belum tiba masa... sabar ja laaa!!!

sesekali rasa teringin tu kdg2 telah buat aku lupa bila x dapat kawal lagi perasaan tu... bukan aku sengaja atau mahu buat tp sesekali rasa teringin yg datang tnpa dipinta dan diduga... lagi nk elak lagi kuat pengaruh menggoda.. hanyut dan hilang kawalan kerana lupa apa yg sebenarnya nk aku cari bila semuanya sudah aku jumpa tp x perasan atau x sedar dia ada!!!

..sesekali aku rasa teringin nk dapat perkara yg mustahil aku leh dapat.. ni kira cam keinginan ja laa. Macam aku nk baby lelaki... tp x dapat so camna nk aku dapatkan jugak.??? Mustahil... dan sesekali rasa teringin tu terpaksa aku lupakan dgn sesekali rasa teringin tu digantikan dgn hikmah lain... yg akan buat lebih bahagia agaknya. Dan sesekali rasa teringin tu aku biarkan dgn rasa kesyukuran baby sihat dan sempurna sifat...alhamdulillah!!

sesekali rasa teringin ni aku citer sb bila semalam si adik ( sekarang 'angah' ) x dpt lelapkan mata sepanjang malam bila mama menyusu dan tido ngan baby... cemburu jelas trbayang sejak di HSJ lagi x dapat di'cover' dgn 'xcited' timang adik baru... geng se-jantina lak tuu:( sanggup susun bantal sama tinggi ngan katil utk tido sebelah mama bila sesekali rasa teringin menguasai dirinya. Rasa kesian dah x boleh pakai lagi sb sampai bila dia akan camtu.. tahun depan dah darjah 1.. x maluuu :)) So sesekali rasa teringin itu akan beransur2 lenyap dan lupa bila sesekali kena kuat, tabah dan terima hakikat bahawa sesekali rasa teringin xkan kekal selama2nya... dan aku akan simpan sesekali rasa teringin itu lagi... harap2 x teringin dah!!! Biar masa yg menentukan keadaan itu.

arini dlm x teringin lagi nk ulang alik HSJ terpaksa pula ulang alik ke Makmal Klinik Kubang Semang bila baby nampak kuning... dah sampai level agak tinggi gak!! 251..... adoiii... so terpaksa batalkan rasa teringin tu bila kena ulang alik selama 5 hari tiap2 pagi check darah.. moga2 turun tahap kuning tuu.. sb benda ni buat baby asyik tido jerkkk kerana lemah badan...!! :( lagipn sesekali rasa teringin gak nk tngk dia gelak dan main dgn angah dan along yg makin 'ciwiee' terutama si angah lorrrr...... huhu :))
itu laaa... sesekali rasa teringin mmg teringin...!!

Friday, October 2, 2009

4.00 ptg ::: terpacak lagi kat HSJ...lega bila dh buleh 'discaj' dari spital!! sesak nk bergerak kat wad 10 tu bila ramai sngat yg bersalin tambah dgn nurse pelatih yg sama kalut layan ibu2+new born baby dalam tu. Sb lawa2 sama kot smpai bapak2 pn x berganjak penuhi wad 10 tuu.. Aku cepat2 settle suma sebaik sj smpai... then lebih kurang kul5 dah siap suma... Kat rmah lebih selesa sikit... Dlm aku kalut2 buat suma tu sbnrnya aku lebih bengang bila ada perkara yg x elok terjadi.. 'handphone' bini aku kena kebas kat dlm wad pagi td bila dia sedang lali dgn ubat tahan sakit.

Mmg seronok dan xcited coz dah buleh balik tp lagi xcited panas hati aku nk panas sb kena kebas tuu... xleh nk tuduh n aku pn xmo panjang2 citer. Aku call n minta celcom SEKAT sim then aku terus gi settle suma dan aku dapat semula nombor tu.. kredit x sempat wat apa2 bila dah licin hilang kena 'pau'!! terpaksa cari si 'along' utk pinjam nset dia dlu sementara nk jumpa yg baru...

video

Kapitan 10.00 pg.. ::: trselisih ngan 'mie' yg kebetulan lalu nk gi repair keta... so sggh minum dlu. Aku mula ajar dia p Kapitan pekena 'cool cha chicken' sampai dah ketagih dah... semlm dia dah sggh ngn mmber opis.. huhu Dan yg menariknya.. dia pn dah dapat baby semlm... 'baby boy' so dah sepasang anak dia. Tahniah!! dan sama2 gak tahniah cuma selang sehari ja.. anak aku 30hb 9 dan anak dia 1hb 10... :D Lama brsembang pasal famili dan keje yg makin sangkut sb kami cuti... makin serabut laaa bila dh hujung tahun nii... dah dekat 'due date' utk settle pasal kewangan. Projek plak ada yg kami sama2 kena handle bg selesai tp dua2 lak cuti bini beranak... adoiii!! Sedar x sedar akhirnya roti chesee+telor selesai dijamah...dan dlm sembang2 ngan mie sbnrnya aku dok trpikir nama yg sesuai. Tp dah hilang dari kotak fikiran bila xcited citer pasal 'new born baby' kami... aku cuba cari balik ingatan td tp dah x jumpa dah... so nti2 ja la pikir nama utk anak aku tu. Sbnrnya nama dah ada dlm senarai tp aku nk jgak la pikir sama.. huhu. Bila dah blur nii dan dh kul 12 so aku kena balik nk siap2 utk ke HSJ lak... harap2 baby+mama leh balik rini!!

Thursday, October 1, 2009

Semalam selepas semua selesai dan aku hanya sempat dukung anak masa nak 'iqamat' ja tu pn jenuh aku pujuk nurse tu.. sb belum dimandikan n doktor belum check baby tuu. Alasannya baby ada darah lagi laa....ada aku kesah??? huhu akhirnya aku dibenarkan jumpa sekejap. Dan aku masih menunggu baby tu dibawa hantar kepada mamanya yg menanti dlm wad tp kecewa sb hampir jam 10 mlm pn dia masih dlm bilik dewan bersalin dan adik n along dah merengek mengantuk... so balik jaa!!


Hari kedua ::: Arini hari ke2 baby aku.. adik dah siap belikan hadiah utk baby. Barang mainan yg dia nak sebenarnya tp pandai jerk kata nk bagi kat baby siap dia balut sendiri... huhu Apa2 sj bila dia dh x tnya lagi soalan2 mcm kelmarin cuma x sabar nk bawa baby tu balik kerumah jaa... Pagi ni setelah keletihan pasal semalam.. aku sedar2 dah kul10 pg... adehh... tp lega bila dah hilang segala rasa pelik smlm bila dah dpt apa yg di cari kerana dh jumpa apa yg aku nk...

12.30 tnghri ::: HSJ... waktu melawat, aku n adik ja sb tok dh letih then ptg baru nk p ngn along yg sekolah arini... adik yg xcited xmo p sekolah dah!! Baby hanya tido spnjang hari dari smlm dan aku cuba kejutkan dia tp x jugak2 bangun.. merengek sikit tp lena semula. Isteri Rosniemy org yg 1st dtg menjengok arini... thankz!! Sb tlg basuh berak baby tu jgak :)) dlm tu pn baby masih x juga trjaga... adehhh!!!

2.45 ptg ::: aku sggh Kapitan... tmpt 'peberet' yg banyak kenangan. Sggh ngn adik pekena nasi kandaq.. lgpn ada wifi utk aku update!! Ok... makan jap share nasi with adik!!!


'' erkkkkk..... malu....:"> :)...."
" ermmm.... "

" Girl+30/09/09+ 5.33 pm "

3.20 ptg ::: ... aku dpt msg tnya nama baby lakk... adoii trus timbul lagi 1 situasi yg aku akan penin walaupn sbnrnya dah ada nama dlm list yg aku n mama dia cari b4 nii... nmpknya bab nama baby ni aku akan buat last minit sblm 'due date' Jab. Pendaftaran bagi tuu... biarlah rahsia dan trtanya2 lagi apa nama yg akan aku bagi.. mama dia pilih but aku akan tapis!!! Xmo panjang2 sampai 3 patah 3 kerat... jd cam pantun lak nanti. Wat ssh2 isi borang... wat payah sebut masa akad nikah... wat gagap nk baca 'talkin' bila pulang ke 'akhirat'... wat penoh ruang IC jerkk... Ermm... NAMA??? apa erkk??

4.00 ptg ::: aku dapat mms pict telinga anak aku.."abg tngk x tlinga baby mcm nama Allah" !!! Hmm aku x pasan lak n belek pn!! Tp ya mmg nmpk camtu... :D Satu lagi kebesaran Allah...


5.00 ptg ::: ...jem cari parking yg selalu sesak bila waktu melawat... kalu ramai yg sihat ramai jugak la yg sakit.. huhu ADIL... !! Tngk2 ja mak, ayah dan kak ipar aku dah ada kt Wad.. hehe Aku plak x sabar nk belek telinga baby tu trus terpa ke katil.. yup mmg sah!! suma kata camtu.. jelas sngt2... :D Alhamdulillah... ntah apa hikmah kehadiran baby aku yg ni...
6.00 ptg ::: aku gerak ke kelas.... BYE!!! Thankz suma yg datang melawat baby+mama yg ntah bila leh kuar... hrp2 esok aku trima berita baik dari doktor n buleh balik dah... xmo ulang alik HSJ lagikkk... hopely!!